• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

SVEMOĆNA KUPINA: Aspirin, laksativ, afrodizijak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova ljubičasta bobica pripada porodici ruža, a najčešće raste na obodu šuma, ograda i puteva. Može da dosegne visinu do tri metra, dok joj je stablo prekriveno trnjem. Sazreva od avgusta do septembra, a na tlu Evrope postoji još od antičkog doba

  • 0

Rasprostranjena je i u Severnoj Americi i Aziji. Najviše joj prija kontinentalna klima. Crna jagoda, kako još zovu ovu višegodišnju žbunastu biljku, bogata je vitaminima A, C, B1, B2 i B6, organskim kiselinama, gvožđem, magnezijumom, fosforom, kalcijumom, manganom i voćnim šećerom.

Stari Grci kupinu su koristili za obnavljanje sluzokože (usne duplje, creva, želuca, materice), ali im je služila i kao lek kod kožnih bolesti, krvarenja, hemoroida, zubnog kamenca, upale grla, migrene, groznice i bronhitisa. Starim Rimljanima služila je kao laksativ i sredstvo za dijabetes, dok je Arapima bila afrodizijak.

Strastveni pušači mogu da se oslobode ove navike ako redovno budu žvakali mlade i meke pupoljke kupine, koji su gorko-slatkastog ukusa. Kupina naročito pomaže u lečenju anemije, arterioskleroze, bolesti srca i krvnih sudova, nervoze i nesanice, snižava krvni pritisak i poboljšava varenje.

Bogata je celulozom, pa tako pomaže u regulisanju telesne težine. Ljubičasti plodovi sadrže i salicilnu kiselinu (aktivni sastojak aspirina) koja se koristi za ublažavanje bolova, snižavanje temperature i protiv upala. Ovo voće pozitivno utiče i na vid, jača imunitet, a dokazano je i da sprečava da dođe do raka na dojci i grliću materice. Osim toga, nemački lekari je preporučuju za ublažavanje hemoroida.

Sveže kupine su najukusnije s malo meda ili šećera. Od njih možete da napravite sok, vino, kompot, liker, džem, ukusne pite i druge poslastice. Ako ne planirate da ih jedete istog dana kada se uberu, onda proberite plodove i izdvojite meke i prezrele bobice, koje bi trebalo da upotrebite odmah, a ostale stavite na kuhinjski ubrus koji će da upije višak vlažnosti. Potom ih sipajte u posudu u jednom sloju, prekrijte ubrusima i zatvorite poklopcem ili plastičnom folijom. Čuvajte ih u frižideru do dva dana.

Kupine možete i da zamrznete. Operite ih i osušite na vazduhu pa ih poređajte u jednom sloju u kesice i stavite u zamrzivač. Kada se zalede prebacite ih u posude koje se hermetički zatvaraju i ispustite vazduh. Tako možete da ih čuvate do šest meseci.

(MojPortal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti