Ako sanjate o tome da pokrenete svoj posao i budete uspešna poslovna žena - imamo rešenje za vas

U posebno nepovoljnom položaju su žene do 25 i žene od 50 godina života, dok najviše šanse na tržištu rada imaju visoko obrazovane žene od 35-50 godina života.

  • 1

Žena u Srbiji je oduvek morala da bude jaka. Porodica, kuća, deca, posao – sve to žena u Srbiji uglavnom nosi sama na svojim plećima. Da ne grešimo dušu, ima muškaraca, a sve ih je više u mlađim generacijama, koji pomažu u kući i dele poslove sa svojom lepšom polovinom.

Ipak, kada je zapošljavanje u pitanju, položaj žena u Srbiji je znatno teži u odnosu na stanje u drugim zemljama. To se, pre svega, ogleda u obrazovanju (nemogućnost lakog zapošljavanja), posedovanju imovine (ekonomska nezavisnost), pa i u životnom veku žena (podložnije bolestima, rade teške poslove, a neke su izložene i nasilju). U posebno nepovoljnom položaju su žene do 25 i žene od 50 godina života, dok najviše šanse na tržištu rada imaju visoko obrazovane žene od 35-50 godina života.

Rešenje: ekonomsko osnaživanje žena

Postoje dva rešenja:

1. Nacionalna služba za zapošljavanjenudi mogućnost pronalaženja posla i prekvalifikacije

2. Pokretanje sopstvenog biznisa uz pomoć Privredne komore Srbije

Znamo, teško je krenuti od nule, ali je važno da imate želju i volju. Važno je da ste spremni da uzmete sudbinu u svoje ruke i da potražite pomoć u pokretanju sopstvenog posla. Prema sprovedenim anketama, najviše žena želi da otvori frizerske ili kozmetičke salone, a interesuje ih i otvaranje ugostiteljskih objekata, knjigovodstvenih agencija i prodavnica brze hrane. Ima organizacija koje se bave osnaživanjem ženskog preduzetništva, kao što je Privredna komora Srbije, koja pruža podršku svakoj ženi koja se odluči da pokrene sopstveni biznis. Da bi im se  olakšalo pokretanje posla,  neophodna je finansijska podrška, lakši pristup izvorima finansiranja, dobri uslovi, dug period otplate i povoljne kamate. Sektor preduzetništva PKS organizuje seminare, prezentacije, obuke, radionice, promoviše uspešne preduzetnice, pomaže pri uključivanju u lance dobavljača...

Foto: Promo

Jedan od takvih lanaca je METRO cash & carry, koji ima specijalne ponude za pomoć malim biznisima, imajući u vidu vrstu posla kojom se bavite – restorani, trgovci, kancelarije...

One dame koje su se već odvažile na hrabar korak da pokrenu svoj posao, imaće priliku da ga dodatno besplatno promovišu 9.oktobra, preko specijalne platforme www.dan-sopstvenog-poslovanja.rs , da unaprede i još uspešnije predstave svoje usluge i proizvode. Tako će ujedno reći i "hvala" svim vernim mušterijama koje su ih podržavale od početka.

Ukoliko nemate svoj biznis, a želite da učestvujete u slavlju svojih komšija – preduzetnika, na mapi iste platfome markirajte svoju lokaciju i ubrzo ćete dobiti pregled svih specijalnih ponuda u svojoj blizini, ali i dalje, širom cele planete. Ovo je odlična prilika da pronađete dodatne ugođaje u svom gradu i otkrijete nova omiljena mesta.

Foto: Promo

METRO od pre dve godine obeležava Dan sopstvenog preduzetništva svakog drugog utorka u oktobru. Zato drage dame, 9.10. dekorišite svoj poslovni objekat u znaku Dana sopstvenog poslovanja i pozovite ljude da se informišu i uživaju u ponudama koje zajedno spremamo! #loveownbusiness.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA