≫ 

16 prostih koraka koji će vam otkriti pravi tip vaše kože

Dženifer Rok, 33, iz Dablina, autorka je The Skin Nerd, pravog vodiča za negovanje, zaštitu i poštovanje vaše kože

  • 0

Ona naglašava važnost poznavanja vašeg pravog tipa kože, koji nadilazi 'masnu', 'kombinaciju' i 'suvu' etiketu koju mi često dajemo. Umesto toga, Dženifer tvrdi da se o koži treba razmišljati u smislu da li je „osetljiva“, „dehidrirana“ ili pati od degradacije kolagena. Naoružani ovim informacijama, moguće je istražiti koji su režimi i proizvodi kože najpogodniji za vas.

1. Očistite lice i ne primenjujte nikakve proizvode.

Foto-ilustracija: Profimedia

2. Vratite se za ogledalo sat vremena kasnije. Ovo će osigurati da su sva prirodna ulja sada prisutna u koži i možemo istinski dešifrovati vašu kožu, a ne ostatke proizvoda koje koristite.

3. Dodirnite T-zonu (područje nosa i čela). Da li postoji sebum? Ako da, onda vam je koža masna. Salicilna sredstva za čišćenje u ovom slučaju će biti najbolja.

4. Da li je vaša T-zona gruba? Ako da, vaša koža je suva. U ovom slučaju treba vam EFA-e da se fiksira vlagom i potencijalno glikolnim pilingom dva puta nedeljno sa SPF-om.

5. Da li je zategnuta? Ako da, vaša koža je suva. Koristite EFAs u ogromnim količinama.

Foto-ilustracija: Profimedia, Pixabay

6. Da li je pod rukom kvrgava? Ako jeste, imate višak zarobljenog ulja; salicilna kiselina je vaš novi najbolji prijatelj.

7. Da li je dodir gladak? Ako jeste, onda imate nrmalan tip kože. Čestitamo! Ali nemojte ništa učiniti. Sprečite oštećenja i pumpajte antioksidanse i SPF 8.

8.Da li se vaše lice sija tokom dana? Ako da, onda je koža masna. Nosite puder bez ulja (Interesantna činjenica: šminka na bazi ulja je napravljena da stoji na koži koja je hladnija od 37 ° C, tako da šminka uopšte nije dizajnirana za vašu telesnu toplotu i ako je koža masna, istopiće se.

9. Da li je vaša koža zategnuta tokom dana? Ako jeste, onda je suva ili dehidrirana, probajte hijaluronsku kiselinu u serumu (volim Pestle + Mortar).

10. Da li su vaše pore male ili velike? Da li su više vidljive na nosu nego na obrazima? Ako su male i zategnute, onda je suva. Ako su velike, onda je masna. Ako su normalne, verovatno ih uopšte nećete videti - vaša koža će izgledati glatko i pore će izgledati kao sitne igle.

Foto-ilustracija: Profimedia

11. Da li je vaša koža crvena? Da li je osetljiva na dodir? Da li uvek reaguje na nove sastojke? Ako ste na sve ovo odgovorili sa "da", vaša koža je osetljiva. Osetljivu kožu tretiramo na isti način, treba da se usredsredimo na ponovnu izgradnju zaštitne barijere i brige da se ne ošteti dalje. To činimo tako što ćemo prestati da koristimo kiseline neko vreme dok se koža ne oporavi, balansirajući pH kože i obezbeđujući joj sredstva za rebalansiranje bakterija (npr. Korišćenjem probiotičke nege kože). Sve ove stvari mogu biti od koristi za osetljivu kožu.

12. Degradaciju kolagena, to je ključni znak ubrzanog starenja. Međutim, ako vidite fine linije i bore od kasnih tridesetih godina, to bi moglo biti normalno. Pogledajte fotografije starijih članova porodice približno istih godina, da li vaša koža izgleda približno isto? Onda može biti genetski...

13. Dehidrirana koža će dobro reagovati na hidratore na bazi vode, kao što je hijaluronska kiselina. I dalje može biti masna iako ste dehidrirani, ali neće biti ako je zaista suva (osim ako nije kombinacija). Da li je vaša koža UVEK bila suva? Onda je to verovatno vaš tip kože. Dehidracija je lako prepoznatljiva jer će vas vaša koža nakon tuširanja peckati i imaćete osećaj zategnutosti. To je najčešće stanje kože jer većina nas ne jede dovoljno EFA, niti pijemo dovoljno vode. Takođe se nalazimo u klimatizovanim i centralno grejanim sobama. Dehidracija se lako koriguje kratkotrajnim maskama, ali dugoročno, potrebne su nam masti i ulja u ishrani i nega kože.

Foto: Profimedia/Alamy

14. Ne postoji osoba koja nema nekakvu pigmentaciju na koži, pa se nemojte sekirati. Ako stojite pred ogledalom i gledate u kožu oko vaših grudi - tamo gde je malo verovatno da biste imali ikakvu pigmentaciju, osim ako ste ljubitelj sunca -  boja vašeg vrata treba da bude slična vašim grudima.

Onda, na licu ćete videti pege (zapamtite da su samo pege ako ste rođeni sa njima, inače su pigmentacija obično od izlaganja suncu) i neke promene boje ili mrlje. Dobro je biti svestan svoje pigmentacije, ali ne paničite zbog toga - ili bilo čega na ovoj listi! Svemu se može pomoći. Jennifer Rock deli svoje savete u Skin Nerd.

15. Ako dobijete mrlje oko brade, to je obično povezano sa hormonima. Ja lično verujem da su tačke na čelu povezane sa varenjem. Ako imate tačke na kojima će se pojaviti vaš bronzer, to je obično zato što se vaše četke za šminku ne čiste pravilno. Mrlje oko vaših ušiju su obično zbog mobilnog telefona. Mesta nagomilane kože obično su posledica nedostatka pilinga u određenom području. Ako stisnete miteser, pojaviće se debeli čep masnoće / ulja.

(Telegraf.rs/I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA