• 16

DŽEJMI OLIVER O SRPSKOJ KUHINJI: Pa ti ljudi jedu meso za svaki obrok!

Legenda svetskog kulinarstva, britanska zvezda Džejmi Oliver, na svom blogu sa oduševljenjem je posvetio pažnju specijalitetima srpske kuhinje

  • 16

Najslavniji živi svetski kuvar Džejmi Oliver letos je poslao svoje izaslanike u našu prestonicu, gde su uživali u čarima beogradskih kafana i noćnom životu. Pogledajte kakve su ocene na Džejmijevom blogu dobila srpska tradicionalna jela, roštilj i rakija, i šta se svakom turisti preporučuje obavezno da proba.

- Najpre, neophodno je da kažemo nekoliko reči uopšteno o ishrani u ovoj zemlji. Srbi kao narod poštuju svoju tradiciju i većina njih stoički se drži tri obroka dnevno (naravno, ako se ne računaju pauze za kafu ili pivo). Tu su doručak, ručak i večera. S obzirom na to da je ovaj poslednji obrok najobilniji, pa ako planirate da radite nešto tokom večeri, budite spremni da će vaš stomak imati pred sobom težak posao da svari sve što ste u sebe uneli.

Osim toga, ključna stvar u srpskoj kuhinji je to što mesa ima u skoro svim jelima: svinjetine, govedine, piletine, teletine... Kada budete otvorili jelovnik u nekoj od veoma prijatnih i udobnih kafana, videćete da je ponuda za ljubitelje mesa veoma široka, tako da će vam bez pomoći konobara ili prijatelja Srbina biti veoma teško da se opredelite šta da naručite.

Doručak – ručak – večera

Da bismo pojednostavili stvari, najlakše će biti da opišemo svaki od obroka zasebno.

Ako je suditi po doručku, Srbi su pravi Evropljani - kajgana, tost sa puterom i džemom i kafa. Jedine posebne odlike su pavlaka napravljena u kućnoj radinosti i posebna vrsta kobasica po imenu sudžuk.

Ručak predstavlja mešavinu muslimanske i slovenske kuhinje. Supa kao prvo jelo može se posmatrati kao deo evropske baštine, dok suvo i veoma začinjeno meso predstavlja nasleđe predaka koji su došli iz Azije. Kada već govorimo o supama, mora se naglasiti to da postoje dve vrste. Tu je obična supa, koja se kuva od govedine ili živine i služi se sa rezancima, a postoji i čorba, gusta supa sa zaprškom.

Glavna jela nije moguće smestiti ni u kakve posebne kategorije. Postoji toliko varijanti i kombinacija, koje prevazilaze moć imaginacije šefa kuhinje prosečne srpske kafane! Klasične varijante jela su pljeskavica (mleveno meso pečeno na roštilju, obično se služi uz luk i krompir), ćevapi (loptice od mlevenog mesa sa roštilja, obično idu uz luk i tradicionalni hleb), đuveč (balkanski ratatuj sa svinjetinom) i Karađorđeva šnicla (pohovani kotlet).

Tradicionalna srpska večera čuvena je po nezaboravnom ukusu mesa s roštilja i povrća, koji su deo sledećih jela: podvarak od kiselog kupusa i slanine, prebranac od pasulja, mućkalica sa kockicama svinjskog mesa i veliki izbor pečenja.

Ništa bez piva i rakije

Ono što svakako ne bi trebalo da se preskoči jesu pića. Izrazito jako nacionalno alkoholno piće rakija, dolazi u toliko mnogo prirodnih ukusa (zaista nema nikakve hemije), da bi jedan turista svakog dana mogao da isproba nešto potpuno novo. Ko može da ostane ravnodušan na ovakav napitak u kojem ima 45-50 odsto alkohola?

Takođe, domaće pivo predstavlja odličan način da se opustite i uživate, posebno leti, kada je temperatura toliko visoka da u telu krv krene da vam ključa. Kompanije "Jelen" i "Lav" nude širok izbor veoma jeftinog piva koje možete pronaći u svim kafićima ili prodavnicama.

Nezaboravna atmosfera beogradskih kafana

Okej, a šta je sa mestima za izlazak? Sa stručnog stanovišta, napravili smo listu Top 3 kafane, gde možete da osetite ukus prave srpske kuhinje.

Na trećem mestu je prostor koji se nalazi u Prizrenskoj ulici u Beogradu, kafana "Zlatno burence". Deset do 18 evra po osobi zvuči dovoljno primamljivo da isprobate specijalitete ovog restorana: teleća ragu čorba, tanjir sa mešanim mesom i rakija. Šta više poželeti od savršenog obroka?

Drugu poziciju okupirala je kafana "Korčagin". Izuzetna hrana i veoma ukusna domaća pića, tradicionalna živa muzika, kao i enterijer uređen u stilu srpske porodice daju mi za pravo da tvrdim da je ovo zasigurno najudobnija beogradska kafana.

I na kraju, Oskar ide u ruke... "Dva jelena"! Smešten u boemskoj četvti Skadarlija, ovaj restoran ne može da ne privuče svačiju pažnju, posebno kad se zna da iz njega neprestano dopire živa muzika, a okolo se širi neverovatno prijatan miris kuvane hrane. Osim toga, sama unutrašnjost ljude navodi na pomisao da upravo obeduju u nekoj seoskoj kući i da su im svi koji se tu nalaze prijatelji. Pritom, hrana je vrhunskog kvaliteta da mnogi državnici i predsednici raznih zemalja pri poseti glavnom gradu ne propuštaju da pojedu barem jedan obrok ovde. Brižljivo čuvani recepti još od 1867. godine tu su za posetioce, koji su vremenom svi postali prijatelji osoblja ove kafane. I još bi trebalo dodati da su cene ovde prilično razumne i zbog te činjenice sigurno nisu razočarani ni turisti ni lokalno stanovništvo.

Eto, pokušali smo da vam pojasnimo kako čitav taj sistem funkcioniše i kako da provedete vreme uživajući u dobrom provodu i ukusnoj srpskoj hrani i piću.

(jamieoliver.com)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    Čovek očigledno misli da je Srbija samo Beograd. Najbolje kafane u Srbiji nisu u Beogradu, a ni najbolja kuhinja. Trebao je da obiđe Zapadnu Srbiju, a da ne pričam o Južnoj Srbiji (Niš, Leskovac, Vranje.... Beograd je uvek bio dno što se tiče kafana. Ipak i takav za strance je Beograd što se tiče kulinarstva odličan..

  • Nada

    greska u prevodu, Karadjordjeva snicla NIJE kotlet nego snicla. Cevapi nisu loptice, nego asociraju na male kobasice. Mozda su mislili na fasirane snicle. Uglavnom da se zna, sta je Srpska kuhinje. U svakom slucaju Hvala na poseti i na lepoj reportazi. Thank you Dzejms.

  • Aca

    Ti preci iz Azije, mozda misli na slovene koji su dosli odande ili na turce pod kojima smo bili 500 godina pa pali pod njihov uticaj

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima