• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

NAR: Vitaminska granata koja štiti od raka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šipak, odnosno nar, već vekovima je na glasu kao veoma zdravo voće, a nedavno je otkriveno i da njegov sok može da spreči širenje karcinoma

  • 2

Naučnici smatraju da je to moguće jer je najnovije istraživanje pokazalo da nar zaustavlja kretanje, a samim tim i širenje kancerogenih ćelija. Otkriveni sastojci šipka, kao što su masne kiseline, sprečavaju širenje različitih vrsta karcinoma, a naučnici se nadaju da bi sok od šipka mogao da ima sličan efekat i kod težih vrsta ove bolesti.

- Ovo je veoma uzbudljivo otkriće, jer sada možemo da iskoristimo prirodne komponente koje sadrži sok šipka i pomoći mnogim ljudima koji boluju od karcinoma – rekla je doktorka Manuela Martins Grin, koja je radila na istraživanju.

Nar ili šipak je tamnocrvena voćka prečnika 5-12 cm, čiji plod ima oko šeststotinak jarkocrvenih sočnih semenki. Poreklom je iz Azije, a danas se uzgaja u čitavom Sredozemlju, kao i u Severnoj Americi. Sazreva početkom jeseni, a dostupan je od septembra do januara.

Studije pokazuju da sadrži čitavo bogatstvo antioksidanasa, a povećana konzumacija povezana je s poboljšanjem kardiovaskularnog statusa, usporavanjem gubitka hrskavice, što bi moglo uticati na usporavanje artritisa, kao i sa povoljnim delovanjem na prostatu, krvni pritisak, Alchajmerovu bolest, plodnost i starenje. Šipak sadrži više antioksidanata od brusnice i pomorandže, a jedan plod ima tri puta veći antioksidativni potencijal od crnog vina i zelenog čaja. Ovi sastojci brzo se apsorbuju iz sistema za varenje i nisu toksični.

Sadrži obilje vitamina C, veću količinu folne kiseline i vitamina A i E, a od minerala posebno mesto zauzima kalijum. U soku se nalaze tri vrste polifenola: tanini, antocijani i elagična kiselina, vrlo moćni antioksidansi koji štite ćelije od razornog delovanja slobodnih radikala.

Gotovo da nema stanja gde šipak, odnosno sok od šipka, nisu pokazali svoje lekovito delovanje: nar pomaže u borbi protiv anemije, raka prostate, bolesti srca, smanjuje nivo LDL (lošeg) holesterola, povoljno deluje kod dijabetesa i limfoma.

Čini se da sok od nara zaustavlja prirodni proces otvrdnjavanja zidova krvnih sudova. Sok ima antibakterijska i antivirusna svojstva, što pomaže u očuvanju zuba. Takođe, smanjuje sintezu estrogena u telu, pa može pomoći i kod lečenja raka dojke. U ekstraktu nara pronađen je sastojak koji se dodatno istražuje radi mogućeg potencijala u zaštiti od raka kože.

(Hercegovina.info; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Munja Turkovic

    24. novembar 2012. | 13:01

    lijepo je znati

    Podelite komentar

  • Munja Turkovic

    24. novembar 2012. | 12:38

    Nadam se da ce mnogima biti korisno ovo saznanje!

    Podelite komentar