• 3

Čokolada, čaj i vino poboljšavaju pamćenje

Moćni epicetahin iz hrane dokazano poboljšava kognitivne sposobnosti, makar kod miševa

  • 3

Naučnici s britanskog Salk instituta otkrili su da izvesne namirnice poput čokolade, čaja, grožđa i borovnica sadrže epicatehin iz grupe flavanoidi koji poboljšava pamćenje kod miševa.

Istraživači, na čelu sa dr Henrijet van Prag, upoređivali su dve grupe glodara koji su hranjeni uobičajenom hranom i namirnicama bogatim epicatehinom. Miševima je dat zadatak da trče na točku dva sata svakog dana, a mesec dana kasnije su trenirani da nađu platformu sakrivenu u bazenu s vodom, objavljeno je u stručnom časopisu “Journal of Medicine”.

- Otkrili smo da je kod oglednih miševa poboljšan protok krvi u krvnim sudovima mozga, a sledeći korak je testiranje namirnica s epicatehinom na ljudima - kaže dr Van Prag.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima dr Marka Matsona s britanskog Nacionalnog instituta za starost, značaj tog istraživanja je u tome što su naučnici uspeli da identifikuju jednu prirodnu hemikaliju koja deluje na poboljšanje pamćenja, čime je stručnjacima data nada da je možda moguće očuvati funkcije mozga kombinovanjem vežbanja i dodataka ishrani.

Foto: wikipedia.org/Miya 

Foto: wikipedia.org/Miya

Brojna ranija istraživanja pokazuju da flavonoidi, koji su jedna od podgrupa polifenola, štite krvne sudove jer su antioksidansi.

(Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    Od vina se ne secam ni kako dođem doma... :)

  • Bili Piton

    Ma sve je to idi mi dodji ! ovo ono,tamo vamo !!!

  • Bunt!

    Vino poboljsava seksualne vestine...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima