• 10

Vreme čitanja: oko 2 min.

PAŽNJA: Morski plodovi iz uvoza su puni otrova!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od same pomisli na hobotnice, školjke, razne vrsta riba, mnogim ljudima polazi voda na usta. Međutim, morski plodovi koji se uvoze najčešće su sumnjivog kvaliteta, pa bi ih trebalo izbegavati na tanjiru

  • 10

Morski plodovi? Zvuči fantastično, ali ljudi su manje upoznati s činjenicom da se uglavnom radi o proizvodima koji ne prolaze sve kontrole kvaliteta koje bi trebalo, pa se samim time radi o hrani koja je sumnjivog kvaliteta.

Hobotnice, rakovi, lignje, tunjevine i druge vrste plodova mora koji se uvoze uglavnom su puni otrova. Količina morskih namirnica koje prolaze kontole nadležne inspekcije je zabrinjavajuće mala.

Foto-ilustracija: Foter.com / jimbrickett Foto-ilustracija: Foter.com / jimbrickett

Međutim, zagađenja i nekontrolisani uzgoji su teme koje se sve češće potežu među ljudima, jer se zaista radi o hrani koja je izuzetno opasna po zdravlje, što zbog velike količine žive, što ostalih napasti poput ešerihije koli, salmonele ili nekih drugih parazita.

Američki mediji su nedavno objavili zabrinjavajuće rezultate. Naime, uzgajivači lignji, hobotnica i ostalih plodova mora, zarad uštede, svoj posao zapravo rade u potpuno nehumanim uslovima i time stvaraju hranu koja nije zdrava za konzumiranje.

Neki azijski uzgajivači čak idu toliko daleko da pojedine vrste ribe hrane svinjskim i guščijim gnojivom koje je puno salmonele.

Foto-ilustracija: Foter.com / Mei Man Ren Sheng Foto-ilustracija: Foter.com / Mei Man Ren Sheng

Takođe, u Vijetnamu se škampi i račići čuvaju u ledu od vode iz slavine, koja je uzgred puna bakterija, a neretko se prerađevine od morskih plodova čuvaju na mestima koja nisu dobro obezbeđena, pa su rojevi muva koji ih napadaju nepodnošljivi.

Ipak, prema nekim informacijama, čini se da su uvezeni škampi nešto najgore što se može naći na vašem tanjiru. Naime, često su prepuni antibiotika i raznim hemikalijama koje se koriste za čišćenje, a takođe mogu biti puni prljavštine poput dlaka od miševa i komadića insekata.

Foto-ilustracija: Foter.com / City College Norwich Foto-ilustracija: Foter.com / City College Norwich

Ribe koje treba izbegavati

Među ribama koje su proglašene najgorim za konzumaciju od strane američke neprofitne organizacije za nadzor hrane i vode, "Food & Water Watch", nalazi se losos iz Atlantika, jer se zapravo radi o ribi koja je uzgajivana u potpuno neprikladnim uslovima. Bolesti, paraziti, antibiotici, pesticidi samo su neki od otrova kojima je izložena ova riba.

Takođe, ova neprofitna organizacija navodi da treba izbegavati i konzumaciju morskih pasa s obzirom na to da velike ribe uglavnom sadrže visoke količine žive koje su loše po zdravlje ljudi.

Foto-ilustracija: Foter.com / Justin Gaurav Murgai Foto-ilustracija: Foter.com / Justin Gaurav Murgai

Istovremeno, tuna iz Atlantika je najzatrovanija živom u odnosu na druge vrste riba, stoga dobro treba voditi računa o tome šta unosite u organizam.

(Tamara Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ruj

    20. avgust 2013. | 19:06

    A je li postoje morski plodovi koji nisu iz uvoza?

    Podelite komentar

  • kodzo

    20. avgust 2013. | 23:13

    Jadransko citaj Jutarnji, 24 sata ... Sta trazis ove idi hvataj hobotnice

    Podelite komentar

  • Mix ica

    20. avgust 2013. | 19:02

    Zato ja samo jedem PECENJE !

    Podelite komentar