• 9

ISTINA ILI MIT: Med mora da se jede drvenom kašikom

U našem narodu prenosi se po principu “rekla-kazala” tvrdnja da pčelinji proizvodi ne smeju nikako da se konzumiraju metalnom kašikom. Saznajte da li je to tačno

  • 9

Sigurno ste do sada hiljadu puta čuli da med treba jesti drvenom kašikom. Međutim, postoje li dovoljno valjani argumenti to?

Popularna blogerka i diplomirani inženjer prehrambene tehnologije Jovana Tomić objašnjava da oni koji ovo tvrde to najčešće čine iz tri razloga:

Misle da znaju nešto o hemiji

Pokušaj argumentacije ove tvrdnje je da navodno dolazi do hemijske reakcije između meda i metalne kašičice. Tvrdi se da med ima nisku pH vrednost (kisela sredina), što izaziva koroziju metala i med gubi svoja svojstva. Med ima pH oko 3.9 i ako bismo išli ovom logikom, onda metalnim escajgom ne bi trebalo da jedemo sir, kiseli kupus, kiselo mleko, turšiju, voće, paradajz i bezbroj drugih namirnica koje imaju veću kiselost od meda.

Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/Gualberto107

Foto-ilustracija: FreeDogotalPhotos/Gualberto107

Metalna kašičica je napravljena od inertnog materijala, tj. napravljena je tako da prilikom normalne upotrebe ne stupa ni u kakve hemijske reakcije sa hranom. Pored toga, mašine za vrcanje meda su metalne. Kante za med su metalne. Prilikom analitičke kontrole, med se uglavnom odmerava metalnom kašičicom, sonda za uzorkovanje je, takođe, metalna.

Ako ništa drugo, da postoji problem u kontaktu meda i metalne aparature morala bi da postoje i zakonska ograničenja, barem u delu uzorkovanja i kontrole kvaliteta.

Foto-ilustracija: Foter/Vermin Inc

Foto-ilustracija: Foter/Vermin Inc

Zato što su “tako čuli” i što “tako treba”

Argumentacije kao što su: med treba jesti drvenom kašikom zato što tako treba, rekla mi moja baba i slično, podsećaju na onu priču s majmunima i bananom. Ukratko, priča ilustruje kako ljudsko društvo nastavlja da radi istu stvar iznova i iznova zato što se “tako oduvek radilo”, a da se niko ne zapita zašto.

Foto-ilustracija: Foter/MyTudut

Foto-ilustracija: Foter/MyTudut

U pitanju su ljudi koji prodaju drvene kašike

U celoj priči, oni koji prodaju drvene kašike i tvrde da se med mora jesti baš ovakvom kašikom - imaju najbolje opravdanje.

Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Foto-ilustracija: Foter/Flооd

Šta je pravi odgovor?

Istina je da med možemo jesti drvenom, plastičnom ili metalnom kašikom. Možemo ga nategnuti direktno iz tegle ili staviti glavu u košnicu. Med neće izgubiti svoja svojstva.

Med je jako dobra namirnica i pogotovo je korisna u periodima kada vladaju grip i prehlada. Kao što naš narod kaže: bitno je da kašika upadne u med, a koja kašika je u pitanju – to je potpuno nebitno.

(Telegraf.rs / StaJedemo)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Јована

    Не само Да је све објашњено Добро,него послеДњи Део сам се толико насмејала...😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Milan Nish

    I ja mislim da nema veze kojom kašikom konzumirate med. Po struci sam prehrambeni tehničar. Mada je drvenom kašikom malo tradicionalnije i ništa drugo. Važno je da je med prirodan.

  • Gogi

    E sad sam se utesio :-) Pravio sam neku mesavinu tipa djumbir limun med... i sve to zaboravljajuci promesam metalnom kasikom ali eto dobro sam prosao,vec sam hteo da bacim.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima