• 8

Znate li čija je baklava poslastica?

Najzad je razrešen višegodišnji spor Turske i Grčke. Baklava je sada i zvanično turski nacionalni proizvod

  • 8

Na današnjem zvaničnom zasedanju Evropske komisije, turska tradicionalna poslastica Antep-baklava postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji.

Privredna komora grada Gaziantepa učinila je prvi korak u registraciji Antep-baklave 2009. godine zbog rasprava koje su se vodile između Turske i Grčke. Tokom četiri godine, koliko je trajala procena registracije, EU je u avgustu objavila službeni dokument u Službenim novinama EU.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Evropska komisija je zvanično proglasila Antep-baklavu registrovanim turskim proizvodom, nakon što se nijedna treća zemlja nije žalila na objavu u Službenim novinama EU tri meseca od objave.

Antep-baklava je sada zvanično registrovana u EU, te je tako postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji, a 16. po redu proizvod koji je registrovan a dolazi iz zemlje koja nije članica EU.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Edit Centric

Foto-ilustracija: Wikimedia/Edit Centric

EU je Antep-baklavu stavila na listu "proizvoda zaštićenog imena" i "geografski zaštićenih proizvoda", a na tim listama nalazi se još 1.200 proizvoda. Zahtevi za registraciju smokve Afion, sudžuka Afion i slanine Afion u EU još su u fazi procene.

(Telegraf.rs / kliX)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    Чија је да је, добра је. Имате ли добар рецепт за баклаву (посну), молим. Хвала.

  • Бајкер

    Зулу,царе......:-)

  • Kuhinje po mjeri

    Meni je grčka isto puno bolja, ne volim suhu baklavu

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima