• 8

Znate li čija je baklava poslastica?

Najzad je razrešen višegodišnji spor Turske i Grčke. Baklava je sada i zvanično turski nacionalni proizvod

  • 8

Na današnjem zvaničnom zasedanju Evropske komisije, turska tradicionalna poslastica Antep-baklava postala je prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji.
Privredna komora grada Gaziantepa učinila je prvi korak u registraciji Antep-baklave 2009. godine zbog rasprava koje su se vodile između Turske i Grčke. Tokom četiri godine, koliko je trajala procena registracije, EU je u avgustu objavila službeni dokument u Službenim novinama EU.


Evropska komisija je zvanično proglasila Antep-baklavu registrovanim turskim proizvodom, nakon što se nijedna treća zemlja nije žalila na objavu u Službenim novinama EU tri meseca od objave.
Antep-baklava je sada zvanično registrovana u EU, te je tako postala prvi turski proizvod koji je registrovan u Evropskoj uniji, a 16. po redu proizvod koji je registrovan a dolazi iz zemlje koja nije članica EU.

EU je Antep-baklavu stavila na listu "proizvoda zaštićenog imena" i "geografski zaštićenih proizvoda", a na tim listama nalazi se još 1.200 proizvoda. Zahtevi za registraciju smokve Afion, sudžuka Afion i slanine Afion u EU još su u fazi procene.
(Telegraf.rs / kliX)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 123

    E, te se stvari nikad ne znaju tačno. Izvorno, baklava je persijska, ostalo je pridodato negde u otomanskoj imperiji.

    45
    9

    Podelite komentar

  • Tina

    Čija god da je,ja je obožavam!

    26
    1

    Podelite komentar

  • Zullu

    Po Hamzi ljudi nisu postojali pre ekspanzije Otomanskog carstva i osvajanja ovih prostora, poturcivanja...Baklava je baklava a Hamza je Srbin, jedino je to sigurno.

    26
    13

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima