• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

KUVANO VINO: Isprobajte recept Džejmija Olivera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hladni zimski dani idealan su period da zagrejete svoje telo toplim napitkom. Ovoga puta ne mislimo na čajeve, tople čokolade i kafe, već isključivo na kuvano vino i to po receptu Džejmija Olivera

  • 3

Nema ničeg lepšeg nego kada zimi i po hladnom vremenu, u toplini svoga doma, okupite sebi drage ljude i poslužite ih toplim napitkom. A ništa vas tako dobro neće zagrejati kao slatko kuvano vino. Ukoliko ste se oduvek pitali kako pojedinim ljudima uspeva da ga naprave tako ukusnim, Džejmi Oliver će vam odati tajnu. U pitanju su magični sastojci koji vinu daju posebnu aromu.

Šta vam je sve potrebno:

2 mandarine

1 limun

1 limeta

200 g šećera

6 karanfilića

1 štapić cimeta

Foto: Foter.com / jamesonf Foto: Foter.com / jamesonf

3 lista lovora

1 štapić vanile

2 zvezdasta anisa

2 flaše crnog vina

Priprema:

Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile iscedite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke.

Foto: Foter.com / Becky Striepe Foto: Foter.com / Becky Striepe

Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko 5 minuta dok se šećer u potpunosti ne rastopi nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće izlapiti.

Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i u lonac dodajte anis i nalijte ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino natočite u čaše i poslužite.

Foto: Foter.com / photeka Foto: Foter.com / photeka

Savet:

Sastojke u receptu možete smanjiti ili dodati neke svoje omiljene u zavisnosti od ukusa koji preferirate. Najvažnije je da sledite postupak pripreme sirupa koji je baza za savršeni ukus kuvanog vina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sanja

    24. decembar 2013. | 11:12

    Dobro vino i malo cimeta, naravno i secera, i ugrejete zacas

    Podelite komentar

  • Sale

    6. januar 2014. | 11:57

    Ovaj Oliver stvarno voli da preteruje :/ Stavis vino u serpu, dodas secera, vode i karanfilica i to ti je to. A ne da trpas pola dzungle i kuvas 7 dana

    Podelite komentar

  • MarkoBG80

    24. decembar 2013. | 18:30

    Ne mora da se kuva uopste:))

    Podelite komentar