• 8

Evo zašto više nikad nećete oguliti jabuku!

Jabuka na dan i lekar vam nije potreban! Da, ali samo pod uslovom da ovoj dragocenoj voćki niste oljuštili koru!

  • 8

Stara dobra jabuka voće je koje nam je skoro tokom čitave godine pri ruci. O tome koliko je zdrava, ne moramo ni da vam pričamo. Međutim, mnogi više vole da jedu oguljenu jabuku, zaboravljajući da se tajna njene blagotvornosti skriva upravo u njenoj kori. Naravno, pod uslovom da ste jabuku pre konzumiranja dobro oprali.

VEĆINA DRAGOCENIH VLAKANA JE U KORI

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

Foto-ilustracija: Foter/jamelah

Foto-ilustracija: Foter/jamelah

U KORI JE I VEĆINA VITAMINA

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

KORA JABUKE JE SUPER ZA PLUĆA

Nećete imati problema s disanjem, samo pod uslovom da je jedete s korom. Jedinjenje koji utiče na disajne organe naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi, pa čak i pušači, koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolju funkciju pluća zahvaljujući efektu ovog bioflavonoida.

Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl

Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl

LJUSKA JE ODLIČNA ZA PAMĆENJE

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se isti ovaj antioksidans kverctin bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Foto-ilustracija: Foter/Victoria Bjorkman

Foto-ilustracija: Foter/Victoria Bjorkman

KORA JE BORAC PROTIV RAKA

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt hemijskih jedinjenja nazvanih triterpenoidi. Oni mogu da spreče, pa čak i ubiju kancerogene ćelije u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

KORA JE DOBRA ZA LINIJU

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i bržem sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom na dan smanjuje rizik od gojaznosti.

(Telegraf.rs / Moje Zdravlje)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljanа.

    Да ли се organic јабуке прскају, и чиме прати прскане јабуке? Ако је јабука прскане, сви пестициди, онда остају у кори.

  • X

    Lik na slici ima prljave nokte!

  • Nina

    I na kraju kora je puna hemikalija i otrova.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima