• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto više nikad nećete oguliti jabuku!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jabuka na dan i lekar vam nije potreban! Da, ali samo pod uslovom da ovoj dragocenoj voćki niste oljuštili koru!

  • 8

Stara dobra jabuka voće je koje nam je skoro tokom čitave godine pri ruci. O tome koliko je zdrava, ne moramo ni da vam pričamo. Međutim, mnogi više vole da jedu oguljenu jabuku, zaboravljajući da se tajna njene blagotvornosti skriva upravo u njenoj kori. Naravno, pod uslovom da ste jabuku pre konzumiranja dobro oprali.

 

VEĆINA DRAGOCENIH VLAKANA JE U KORI

 

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

 

Foto-ilustracija: Foter/jamelah

Foto-ilustracija: Foter/jamelah

 

U KORI JE I VEĆINA VITAMINA

 

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Clare Bloomfield

 

KORA JABUKE JE SUPER ZA PLUĆA

 

Nećete imati problema s disanjem, samo pod uslovom da je jedete s korom. Jedinjenje koji utiče na disajne organe naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi, pa čak i pušači, koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolju funkciju pluća zahvaljujući efektu ovog bioflavonoida.

 

Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl

Foto-ilustracija: Foter.com / practicalowl

 

LJUSKA JE ODLIČNA ZA PAMĆENJE

 

Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se isti ovaj antioksidans kverctin bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

 

Foto-ilustracija: Foter/Victoria Bjorkman

Foto-ilustracija: Foter/Victoria Bjorkman

 

KORA JE BORAC PROTIV RAKA

 

Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Kornel Univerzitetu, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt hemijskih jedinjenja nazvanih triterpenoidi. Oni mogu da spreče, pa čak i ubiju kancerogene ćelije u laboratorijskim kulturama, a to se posebno odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke.

 

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

 

KORA JE DOBRA ZA LINIJU

 

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i bržem sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom na dan smanjuje rizik od gojaznosti.

 

(Telegraf.rs / Moje Zdravlje)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • apokalipsa

    23. februar 2014. | 13:42

    Sve je tako i jos da nije prskana pa da je ne gulite

    Podelite komentar

  • Goran

    23. februar 2014. | 13:40

    Nema neprskane jabuke u prodaji. Prskanje su i više nego što treba zato je sva ostala u srbiji jer nije prošla proveru.Sva otrovcina se uglavnom nalazi u kori.,a ovo što ste objavili je tačno ali samo u slučaju isključivo neprskane jabuke .

    Podelite komentar

  • Expert

    23. februar 2014. | 14:34

    Da li znate da se jabuka prska pesticidima i do 26 puta, i da proizvodjaci ne postuju najmanji propisani period koji mora proci do konzumacije zarad vece zarade. Sve te hemikalije ostaju na kori. Nikako ne jedite koru jabuke jer je nesto najstetnije. Ovaj clanak bi bio dobar da se odnosi na voce koje nije prskano.

    Podelite komentar