4 najvažnija antioksidansa koja će vam pomoći u prevenciji bolesti

Verovatno naši najbolji saveznici na putu ka zdravlju

  • 0
Sreća Foto: Pexels/Andre Furtado

Savremena medicina označila je slobodne radikale kao najveće naprijatelje našeg zdravlja. I to sa dobrim razlogom - kada u našem organizmu njihova količina prevaziđe kapacitete tela da se sa njima izbore i kada stanje takozvanog oksidativnog stresa predugo traje, stvaraju se uslovi za nastanak i razvoj bolesti.

- Oksidativni stres ima veliku ulogu u nastanku i razvoju kardiovaskularnih i infektivnih bolesti, karcinoma, dijabetesa, neurodegenerativnih i lokomotornih poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, urogenitalnih i digestivnih bolesti kao i u procesu starenja - objašnjava endokrinolog dr Danijela Drašković Radojković.

- Njemu smo izloženi svi, jer živimo u zagađenim sredinama, hranimo se nezdravom hranom, borimo se sa egzistencijalnim problemima, pritiscima na poslovnom i privatnom planu, brigama, strahovima i negativnim emocijama...

Oksidativni stres je i prva potvrda da nam je narušeno zdravlje, ali i pravi momenat da se deluje u borbi protiv potencijalnih bolesti.

- Menjanjem životnog stila i navika, pravilnom ishranom i uz pomoć raznih suplemenata možemo značajno da utičemo na optimalan oksidativni status našeg organizma pa time sprečimo bolest i poboljšamo sveukupno zdravlje - naglašava dr Drašković Radojković.

Najveći i najuporniji borci protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa jesu antioskidansi - vitamin C i E, vitamini B grupe, minerali, cink, bakar, selen, koenzim Q, beta karoten...

U organizam se unose najčešće hranom ili u obliku vitaminskih i drugih suplemenata, a deluju na nekoliko načina: onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala u organizmu, uništavaju već stvorene radikale ili popravljaju oštećenja u ćelijama nastala delovanjem radikala.

Stručna preporuka je da bi svakodnevno trebalo unositi četiri važna antioksidansa. To su vitamini C i E, beta karoten i selen - imaju snažno antikancerogeno dejstvo, a i važni su u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Važna preporuka je i da se moraju unositi redovno.

Vitamin C - moćni antioksidans

Jana PR, devojka na plazi Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Jana/Shutterstock

Kako ljudski organizam nije u stanju da proizvodi vitamin C, važno je da ga unosimo kroz hranu, napitke ili suplemente.

Dnevni preporučeni unos je 60 mg.

Pušači bi trebalo da unose više od preporučene doze kako bi umanjili štetno dejstvo duvana.

Vitamin C je važan i za sintezu kolagena, a time i stanje naše kože.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA