Važno je da jednom zauvek napravimo razliku između depresije i lošeg raspoloženja

To što smo zabrinuti, tužni i nezadovoljni ne znači i da smo depresivni

  • 0

U današnjem društvu u kome su sreća i zadovoljstvo gotovo imperativi, loše raspoloženje često se smatra neprihvatljivim i nepoželjnim. No, više zabrinjava činjenica da se svako osećanje straha, zabrinutosti i tuge koje su naše prirodne reakcije na životne, emocionalne i egzistencijalne probleme, prečesto i prelako opisuju pojmovima depresije i depresivnosti. Stručnjaci insistiraju na tome da je neprirodno i nerealno očekivati podjednako dobro raspoloženje, ne samo iz dana u dan već i tokom čitavog dana. Ono će oscilirati između izvesnog stepena tuge i radosti u dnevnim, nedeljnim, mesečnim i drugim ritmovima. A evo i objašnjenja:

Naime, naš unutrašnji biološki sat, takozvani cirkadijalni ritam, čine periodi budnosti i spavanja. Smešten je u hipotalamusu, malom delu mozga koji je zadužen za regulisanje važnih životnih funkcija, lučenje hormona i upravljanje nervnim sistemom. Njegov “prozor u svet” su naše oči. Svetlosnim nadražajima iz okoline koji se uz pomoć neurona prenose do hipotalamusa, biološki sat kreira naše ponašanje. Tako ritam svetla i tame, to jest dana i noći, utiče na aktivnosti našeg organizma i naše raspoloženje. O tome kako svetlost utiče na naše raspoloženje svedoči i u medicini poznat poremećaj pod nazivom “seasonal affective disorder” čija je osnovna karakteristika depresija u zimskim mesecima i euforičnost u vreme letnjeg perioda.

Nekoliko saveta kako poboljšati raspoloženje:

Žena Foto-ilustracija: Pixabay
  • Regulišite noćno spavanje tako što ćete u krevet ići na vreme (do 23 h).
  • Postarajte se da ustanete na vreme, bez stresa i „uhvatite“ jutro.
  • U domu i na radnom mestu obezbedite dovoljno prirodne svetlosti tokom celog dana.
  • Radite nešto korisno, ali ne insistirajte na velikim i nedostižnim ciljevima - svaki dodatni stres izazvaće loše raspoloženje.
  • Izbegavajte alkohol i cigarete.
  • Miris i ukus limuna odlični su borci protiv bezvoljnosti i neraspoloženja.
  • Provodite što je više moguće vremena napolju. Šetajte čak i ako pada kiša.
  • Ako ste doživeli gubitak, raskid ili neispunjena očekivanja, dopustite bez griže savesti da se duša i telo odmore i oporave.
  • Bavite se fizičkom aktivnošću, uvedite dnevne rituale i činite sve što vas čini ispunjenim i zadovoljnim.
Jana PR, devojka trci Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Jana/Shutterstock

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA