Ove namirnice nikako ne smete da pržite u teflonskom tiganju jer će ga uništiti

Obožavate da kuvate u vašem teflonskom posuđu, ali morate to da radite oprezno

  • 0

Ništa lepše, bolje i lakše od kuvanja u posuđu koje se ne lepi. Svakoj domaćici ovakvo posuđe olakšava kuvanje i skraćuje vreme provedeno u kuhinji. Ali, ako koristite ovakvo posuđe morate da obratite pažnju na to koje namirnice spremate u njemu.

Stavila je špagete u tiganj, prelila ih hladnom vodom, a i vi ćete kada budete videli zašto (VIDEO)

GENIJALAN TRIK: Evo kako da uz pomoć ZEJTINA od svakog tiganja napravite teflonski

ZABORAVITE NA ROŠTILJ - evo kako se ZAISTA spremaju NAJUKUSNIJE kobasice

Glavni spoj u teflonu je politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).

Kuvanje namirnica koje sadrže veliki nivo kiseline u teflonu je jako opasno. U njemu je najbolje spremati meso. Dolazi do hemijske reakcije između kiseline i teflona što dovodi do toga da posuđe traje kraće, a posledice osećamo i mi unošenjem hrane koja sadrži u sebi opasne materije. Naučnici su dokazali da posledice mogu da budu opasne po trudnice, a udisanje isparenja prilikom kuvanja dovodi do pojave simptoma sličnim prehladi. Ove materije u nekim slučajevima mogu da budu i kancerogene.

Foto-ilustracija: Profimedia

Namirnice poput paradajza i limuna ne smete da spremate u ovakvom posuđu. Neretko se dešava da se tiganj upropoasti nakon samo jednog kuvanja ovakve hrane u njemu. Ovo se ne odnosi samo na tiganje i šerpe, već i na posuđe za pečenje poput tepsija. Mnoge od njih domaćice koriste za pripremanje jela koje sadrže paradajz, kao što su na primer lazanje. Ako koristite takvu posudu za pečenje hleda, onda neka njena namena bude samo za to i trajaće vam duže.

Ovakvo posuđe je osetljivo na pranje u mašini za sudove. Kako biste mu produžili vek trajanja trebali biste da koristite drvene ili silikonske kašike i spatule za kuvanje i perite posuđe odmah nakon upotrebe i to isključivo blagim deterdžentom i sunđerom. Nakon pranja posuđe osušite pamučnom krpom i pažljivo odložite kako se ne bi oštetilo.

Ukoliko primetite neku pukotinu na vašem teflonskom posuđu, obavezno prestanite da ga koristite jer može biti toksično po vaše zdravlje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA