• 4

Kako da iseckate crni luk, a da ne zaplačete? 4 najbolja načina koja koriste profesionalci

Luk može biti različite veličine i ljutine, ali bez obzira na to vas uvek može naterati da "zaplačete"

  • 4

Crni luk je dvogodišnja zeljasta biljka iz roda "Allium". Koristi se za pripremu raznih salata i kao začin. Verovali ili ne, crni luk potiče iz porodice ljiljana. Poreklom je iz južne Azije, mada se danas gaji širom sveta. Crni luk spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća, ima oštar ukus jer sadrži eterično ulje bogato sumporom, a poznato je da od seckanja luka, oči mogu da suze.

Čini čuda preko noći: Pred spavanje stavite luk u čarape i nikad vam više neće trebati lekar (VIDEO)

Crni luk može biti raznih veličina, oblika, boja i ljutine, a nekada se tvrdilo da leči prehladu, uhobolju i laringitis. Crni luk je korišćen i za lečenje od životinjskih ujeda, opekotina i bradavica.

Crni luk može biti raznih veličina, oblika, boja i ljutine Foto: Pixabay.com

Da bi vam oči što manje suzile dok ga seckate, morate znati kako da to pravilno uradite:

Prvo, koristite što oštriji nož, tupi noževi će oštetiti delove luka čime će se osloboditi više enzima.

Pre seckanja, glavicu luka stavite na sat vremena u frižider, niska temperatura će usporiti aktivnosti enzima koji proizvode nadražujuće supstance.

Glavicu luka stavite na sat vremena u frižider, niska temperatura će usporiti aktivnosti enzima Foto: Pixabay.com

Ukoliko vam to ne pomogne, namažite oštricu noža sokom od limuna koji ublažava delovanje sumpornih komponenti luka.

Ukoliko žurite, pa nemate vremena da držite luk u frižideru, stavite ga na dva-tri minuta u posudu sa hladnom vodom.

Stavite glavicu luka na dva-tri minuta u posudu sa hladnom vodom Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mira

    Stavite vodu u usta dok seckate luk i nema suza.

  • Valentina kostantinovic

    Ja znam jedan veoma jednostavan a 100 posto je siguran

  • Deni

    Hladnom vodom nakvasite oci i problem resen.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima