≫ 

Koliko hrana zaista može da traje u zamrzivaču - šta može da stoji samo mesec dana, a šta celu večnost?

Zamrzavanje hrane je jedan od najstarijih načina čuvanja hrane, ali je u današnje vreme taj način malo potisnut jer mislimo da sve mora biti sveže

  • 0

Ako pokušavate da uštedite na namirnicama, zamrzavanje hrane je odličan način štednje. Prema naučniku za ishranu, dr Džoani Mekmilan postoji čitav niz hrane koja se može zamrzavati, što je idealan način za upravljanje viškom otpada.

- Zamrzavanje je neverovatno korisan način čuvanja hrane jer ne morate koristiti hemijske konzervanse. To je zapravo jedan od najstarijih načina čuvanja hrane, ali je u današnje vreme taj način malo potisnut jer mislimo da sve mora biti sveže. - kaže dr Mekmilan.

Voće i povrće vam brzo trule, čak i u frižideru? Ako uradite jednu stvar sa sunđerom, ušedećete brdo novca

Mekmilan je rekla da su namirnice kao što su kuvani pirinač i testenine savršene za zamrzavanje, a sugeriše i da se hrana čuva u kesicama različite veličine, zavisno od količine hrane koja se čuva. Dr Mekmilan kaže da porcije kuvane hrane štede vreme koje odvajate za kuvanje.

Foto: Telegraf

Ali, hrana koju zamrzavate ima određeni rok trajanja, iako većina ljudi misli da nešto što je zamrznuto može da traje skoro večno. Na primer, testenina i pirinač mogu da traju od jednog do dva meseca nakon zamrzavanja.

Gde je potpuno legalna, a gde će vam država proveriti kvalitet: 12 stvari koje niste znali o drogama (INFOGRAFIKA)

Naučnici o ishrani kažu da su orašasti plodovi odlične namirnice za zamrzavanje jer dugo ostaju sveži. Preporučeno vreme skladištenja orašastih plodova u zamrzivaču je godinu dana. Brašno je još jedna namirnica koja može biti zamrznuta na duže vreme, a može da stoji do dve godine u zamrzivaču.

Treba obratiti pažnju i na sir, držanjem u frižideru on gubi svoja hranljiva svojstva pa ga je bolje držati u zamrzivaču. Maksimalno vreme zamrzavanja sira je šest meseci. Slani maslac u zamrzivaču može da stoji do godinu dana, a nesoljen do šest meseci.

Hleb je još jedna vrsta hrane koja se dobro smrzava, a može se koristiti po potrebi. Vreme trajanja od njegovog zamrzavanja je šest meseci. Čak su i banane dobro voće za zamrzavanje, a njihovo vreme trajanja od zamrzavanja je do četiri meseca.

Iako zamrzavanje hrane produžava njenu upotrebljivost, samo zamrzavanje ne sprečava rast bakterija i gljivica, ono može samo da ga uspori ili uspava. Zbog toga je jako važno voditi računa o kvalitetu hrane koja se zamrzava. U nastavku pogledajte poređenje koliko koje namirnice mogu da stoje u zamrzivaču, a koliko u frižideru:

VIDEO: Hrana "iz kontejnera"? Postoji supermarket i za to!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA