≫ 

Ako možete sami sebe da zagolicate, možda patite od ove bolesti

Golicanje je jedna od reakcija koje je jako teško objasniti

  • 2

Čak ni nauka ne može da objasni i da jasnu definiciju golicanja jer senzacija dovodi do serije neuroloških i osetljivih elemenata.

Ovo je pravi razlog zašto neki ljudi mrze da ih golicate

Biološki, ne postoji dokaz da imamo specijalne receptore za golicanje u našoj koži. To mnogi objašnjavaju kao način komunikacije između receptora za bol i dodir. Smejemo se kada nas neko golica jer i golicanje i smeh aktiviraju Rolandikov operkulum, deo mozga koji kontroliše pokrete lica kao i vokalne i emotivne reakcije.

Deca su preslatka kada su golicljiva. Foto: dolanh via Foter.com / CC BY-NC-SA

Deo mozga zadužen za smejanje smešnim šalama nije isti ako onaj koji se aktivira kada nas neko golica. Razlog za to je taj što se aktivira hipotalamus koji kontroliše temperaturu tela, glad, umor, seksualno ponašanje i instinktivno ponašanje vezano za “boriti se ili bobeći”.

Smejemo se kada nas golicaju, posebno u osetljivim delovima tela kao što je stomak, deo blizu grla, ruke i stopala. Ne možemo sami sebe da golicamo jer je receptor u zadnjem delu mozfga spreman da prepozna nameru da se zagolicamo i da spreči senzaciju.

Ukoliko sami sebe možete da nasmejete dok se golicate, postoji opasnost da patite od šizofrenije. Foto-ilustracija: Profimedia

Nedavno je objavljeno istraživanje u časopisu “Svest i kognitivnost” u kome su posmatrane zdrave osobe sa naglašenim šizofrenim crtama i njihova reakcija na golicanje. Rezultati su pokazali da su osobe koje su imale najveće crte šizofrenih osoba podjednako bile golicljive kada su same sebe golicale i kada su to radili drugi.

Istraživači veruju da je razlog za to taj što njihov mozak nije uvek u stanju da razlikuje akcije koje oni čine od onih koje njima čine drugi. U slučaju da ste u stanju da sami sebe nasmejete kada se golicate, to može da bude znak da patite od šizofrenije, a možda ste samo previše osetljivi.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/health24.com/nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA