≫ 

Evo zašto osećamo struju i bol kada udarimo laktom o nešto

Na ovom mestu koje često udarimo nalazi se jedan od najvažnijih narava

  • 0

Ako ste nekad udarili laktom o tvrdu podlogu osetili ste sigurno kao da vam struja prolazi kroz ruku uz tup bol, ali vam je ipak ova reakcija izmamila i osmeh na lice.

Grčevi u ovim delovima tela mogu da vam predvide budućnost

Ova kost koju nazivaju i “smešnom” je sve samo ne kost. To je zapravo jedan od većih nerava u ruci koji se naziva ulnarni nerv. On polazi od kičmene moždine iz vrata i spušta se niz rame, a završava se u prstima na ruci. Smešna kost se nalazi ispod koštane ekstenzije više kostiju koje formiraju gornji deo ruke koji se naziva medial epikondil.

Udarac laktom o tvrdu površinu izaziva bol i neprijatnu struju niz lakat. Foto-ilustracija: Profimedia

Velikim delom dužine, nerv je sakriven iza kostiju i tkiva. Na ovom delu prekriven je samo tankim slojem kože pa je veoma osetljiv na udarce. Kada udarite u ovaj nerv on šalje signale u mozak koji izazivaju osećaj trnjenja i prolaska struje kroz ruku, pa osećamo bol u ruci i prstima.

Tup osećaj trnjenja traje svega par minuta. Ovaj nerv je veoma važan za nas jer je zadužen za koordinaciju pokreta, kontroliše osećaj dodira u prstima i usmerava velike mišiće ruku tako da možemo da stisnemo i podignemo nešto rukom.

Bol u ovom delu lakta može da ukazuje i na ozbiljnije oboljenje koje se naziva sindrom kubitalnog tunela. Javlja se kada duže vreme držite lakat savijenim, oslanjate se na njega ili trpi neko opterećenje duže vreme. Ovo je poznatije kao teniski lakat ili golferski lakat. Dobra vest je da se ovo stanje da izlečiti. Protivupalni lekovi ili korektivne vežbe mogu da poprave štetu.

(Telegraf.rs/health24.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA