Napokon otkriveno zašto žene toliko prevrću očima

Veroveli ili ne, za ovo postoji naučno objašnjenje

  • 7

Mnoge žene prevrću očima u različitim situacijama i to može da bude prilično iritantno. Ipak, naučnici su dokazali da je reč samo o postupku koji je evoluirao kroz milenijume, a postoji od kad i ljudska rasa.

Psiholog Lisa Damur kaže da žene dok nešto rade i istovremeno pretvarću svojim očima izražavaju svoju dominaciju nekome ko ima moć u tom trenutku, na primer, svojim roditeljima, suprugu.

Teorija evolucije objašnjava ovaj fenomen kao osnovnu strategiju žene da pokaže da je bolja od drugih žena, za razliku od muškaraca koji čak to i ne rade.

Na primer, one prevrću očima kada kritikuju nečiji izgled, šire tračeve i slično.

Foto: Pixabay

Agresijivnost niskog i visokog rizika

Dr Trejsi Vilankort sa univerziteta u Otavi objašnjava ovo kao agresijivnost niskog rizika.

Dakle, od praistorijskih vremena, žene su morale da ostanu žive da bi negovale svoje potomstvo i rodile što više potomaka, a time nastavile ljudsku vrstu. One se nisu odlučivale za strategije visokog rizika, samo zato što su morale da zaštite svoje živote.

Drugim rečima, muškarci su se mogli biti fizički obračunavati i rizikovati smrtni ishod, ali istorijski, žene su imale samo jednu opciju - da signaliziraju drugim ženama da su glavne.

(Telegraf.rs / vecernji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 17:19

    Prevrtanje ociju u prevodu znaci nemoj da me j....u zdrav mozak,

  • DARKO 100%

    2. decembar 2018 | 17:47

    Meni zena prevrce oci jedino u seksu,kad pocne radilica da radi i burgija ma koja zena neprevrce ocimasa takvom radilicom ajte molim vas pa jel tako pobogu ljudi

  • IvanZP

    2. decembar 2018 | 17:01

    Nista nisam razumeo ajd ponovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA