≫ 

9 grešaka zbog kojih nepovratno uništavamo odeću kada je peremo

Čini vam se ništa lakše od pranja veša

  • 0

Kada su kućni poslovi u pitanju mislimo da nam nijedan ne pada lakše od ostalih, a pogotovo ne pranje veša.

Čak i ovaj na prvi pogled lak kućni posao može da bude zahtevniji nego što mislite jer postoje neke stvari na koje morate da obratite pažnju ne bi li vam odeća duže trajala.

Pretopla voda

Ovim stvarima ne treba dodavati omekšivač Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Odeća će vam trajati duže ukoliko je perete na nižoj temperaturi. Osim toga, hladna i topla voda mogu da izađu na kraj sa flekama isto kao i vrela voda samo vam treba dobra mašina i deterdžent. Samo stvari od lana i peškiri trebaju da budu oprani na temperaturi od 190 stepeni zbog dezinfekcije.

Punite veš mašinu sa odećom koja je veoma isflekana

Prljave stvari trebate da bacite na predpranje, ili ih operete prvo dobro na ruke sa izbeljivačem. U suprotnom prljavština neće hteti da se ukloni.

Previše deterdženta i omekšivača

Grudvice deterdženta mogu da zapuše dozer deterdženta i da dovedu do pojave neprijatnog mirisa. Pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu u kome piše doza koju trebate da koristite.

Koristite isti omekšivač za sve vrste tkanina

Pored toga što čini odecu mekšom, omekšivač pored toga olakšava i peglanje. Vremenom dovodi do smanjenja kapaciteta upijanja odeće i ne trebate da ga koristite za peškire i sportsku odeću, kao ni druge stvari od mikrofibera, elastina ili spandeksa.

Mašinsko pranje donjeg veša

Brushaltere perite na ruke. Foto: Profimedia.com

Brushalteri se ovako veoma lako uništavaju i gube oblik. Zato je najbolje da ih perete na ruke, a isto važi i za čipkasti veš i kupaće kostime. Najlon čarape smete da perete u mašini i to samo ako koristite deterdžent za osetljivi materijal, posebnu mrežicu za pranje osetljivog veša i izvrnete ih naopako.

Upotreba izbeljivača kod elastina, likre i spandeksa

Izbeljivač može da ošteti materijal i vlakna vaše odeće pa ga nemojte koristiti kod ovih materijala. Ove materijale treba prati u hladnoj vodi, bez omekšivača, sušenja u mašini za sušenje i bez peglanja.

Često pranje farmerki

Stvari od teksasa su večita dilema za one koji ih nose jer nikad ne znaju kad i kako da ih peru. Ukoliko perete farmerke, trebalo bi da ih perete zajedno sa ostalim stvarima od teksasa kako bi sačuvale boju. Period između pranja treba da bude 2 do 6 meseci, u zavisnosti od toga koliko često ih nosite.

Pogrešno sušenje veša

Pazite kako sušite veš jer i tako može da se upropasti. Foto: Pixabay.com

Ukoliko pogrešno sušite veš možete da ga oštetite. Nemojte da koristite mašinu za sušenje previše često jer će vam izbledeti boja i nemojte sušiti osetljive materijale. Ukoliko ga baš presušite nećete moći da ga opeglate. Nemojte da kačite džempere da vise jer će izgubiti svoj oblik. Prostrite ih na peškir u horizontalnom položaju. Pre nego okačite veš otresite ga kako biste izbegli nepotrebno boranje i savijanje.

Loše održavanje mašine za veš

Prljavština, ostaci deterdženta i sve ostalo što se akumulira u veš mašini s vremenom može da utiče i na kvalitet vašeg veša. Kako biste to sprečili provetrite mašinu nakon svakog pranja, uklonite višak deterdženta sa oboda mašine nakon svakog pranja. Ispirajte redovno odeljak za deterdžent. Jednom mesečno pustite praznu mašinu da pere i dodajte jednu kašiku deterdženta i 4 kašika sirća kako biste izvršili dezinfekciju mašine.

(Telegraf.rs/brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA