≫ 

Branislav iz Vranja otkriva tajnu najboljih pihtija: 2 stvari su ključne tokom pripreme, i moraju da ispunjavaju 3 uslova

Mnogi ne mogu da zamisle zimu bez pihtija, a ovo su trikovi koji će vam pomoći da napravite najbolje

  • 21

Posle svinjokolja, na jugu Srbije mnoga domaćinstva i ugostiteljski objekti kreću sa kuvanjem pihtija ili “pitija”, kako ih ovde zovu.

Meso životinja je osušeno i spremno za pihtije.

Mnoge porodice zbog Božićnjeg posta odlažu kuvanje pihtija za januar, na Krstovdan uoči Bogojavljanja, dok neke kafane već u sa prvim hladnim danima u decembru u svojim ponudama imaju ovaj specijalitet.

I kao što obično biva, svaka kuća i kafana ima neki svoj recept i niko ne pravi takve pihtije kao što su njihove.

Foto S.Tasić

Dobre pihtije mora da ispunjavaju nekoliko uslova: da budu bistre, da ne ispadaju kad okreneš tanjir i da u njima možeš da se ogledaš. I naravno, da ih ima mnogo.

Sa različitim podvarijantama, pihtije se prave tako što se gotovo čitavog dana na tihoj vatri kuvaju sušeno svinjsko meso i kosti. U tu smesu se potom dodaju so i sitno naseckan beli luk. Meso se potom usitni, stavi u tanjire ili činije i zalije tečnošću u kojoj se kuvalo, pa se odlaže u hladnu prostoriju.

U domaćinstvu Branislava Prokića iz Vranja otkrivaju tajnu spremanja dobrih pihtija. Branislav kaže da je glavni majstor za pihtije najčešće supruga  Snežana.  

Foto S.Tasić

- Pored svinjskog mesa, stavljali smo i dimljene juneće noge.

U pihtije mogu da se stave i svinjske noge, kolenice, neko čak stavlja i uši i repove.

Bitno je da se dobro ukuvaju, da što više vode ispari, kako bi se masnoća koja ostane nakon kuvanja, što bolje stegla, kada se njome zalije sitno usitnjeno meso za pihtije - pojašnjava  Branislav.

Kada je o pihtijama reč, treba zaboraviti na trigliceride, holesterol i masnoće u krvi.

VIDEO: Skrivena pita s pileitnom, pečurkama i prazikukom

(Telegraf.rs/S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    12. decembar 2018 | 21:23

    Pitije sa suvo meso nogice goveđa noga ili meso gde ima želatina .i ne stavlja se kesice želatin.kuva se 8 i više sati,kad se meso odvaja od kosti ,izvadi se meso usitni, a u tanjire stavi već stucan beo luk sa malo soli i nalije sa tečnost u koje meso kuvano jer u njega sav želatin.gore posuti malo ljute paprike iseći na kocke i prijatno vam bilo.u našem kraju samo beo luk i paprika ljuta gruvana.drugo niks ali svako pravi po svom ukusu.pozdrav

  • Miladinka

    12. decembar 2018 | 17:31

    Stara dobra kuhinja. ...pihtije svargla kaurma. ...jeli smo I dan danas jedemo. ..niko nije bolestan bogu dragom hvala

  • Dejan

    12. decembar 2018 | 16:57

    Dimljena butkica, kolenica, govedji pikalj(mesari znaju), dobro prokuvati, isitniti meso, mleveni biber po ukusu, razliti, sačekati da se stegne. Uz kiseo kupus i dobar star sir sa projom, mmmmPRIJATNO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA