Svetlo ili tamno: Evo koje pivo nikako ne treba da pijete u najluđoj noći

Ovo piće može da vas košta dobrog provoda

  • 2

Čak i kada je pivo u pitanju, neki vole tamno, a dugi svetlo. Ipak, ovo pivo nikako ne bi trebalo da pijete u novogodišnjoj noći, jer može ozbiljno da vam pomuti razum.

Sigurno ste se načitali rasprava o tome koje je pivo zdravije, kvalitetnije i ukusnije, kao i koje sadrži više slkohola - tamno ili svetlo.

Međuti, većina ljudi i dalje ne zna koja je razlika između ove dve vrste piva, osim boje. Samim tim, lekše se pravi greška kada je izbor novogodišnjeg napitka u pitanju.

Žitarice se razlikuju pri pravljenju svetlog i tamnog piva

Glavna razlika između svetlog i tamnog piva se svodi na zrna žitarica i njihovo pečenje. Većina piva se pravi od ječma, pšenice i ovsa. U procesu pravljenja ovog alkohola, žitarice se peku. Što se duže zrna peku to su tamnija, a i pivo je tamnije.

Foto: Pixabay.com

Proces prženja žitarica

Naravno, proces prženja zrna žitarica značajno utiče na ukus piva. Što se one duže peku, to je pivo bogatijeg ukusa i koncentrovanije alkoholom. Pečenje može da izvuče i jače ukusne note koje prikrivaju alkohol, kao što su čokoladni i karamel ukus.

Ukusi i hrana

Jači ukus piva može da nadvlada laku hranu, pa se uz tamno pivo češće služi neko dimljeno meso i slične namirnice. Uz svetlo pivo možete jesti baš sve, ali definitivno se slanija hrana bolje slaže sa ovim napitkom. Izaberite, piletinu ili govedinu i ne možete pogrešiti.

Foto: Pixabay.com

Koje pivo nikako ne smete da pijete za Novu godinu

Laka ili svetla piva imaju manje alkohola, kalorija i ugljenih-hidrata. Zbog svega toga je najbolje da za novogodišnju noć odaberete ovo pivo.

Tamno pivo je dosta jače, a ono što je problematičnije je što svoju jačinu prikriva iza aromatičnih ukusa. Zbog toga se neretko desi da ga popijete u većoj količini nego što to može vaš organizam da podnese. Takođe, zbog bogatog ukusa njegova apsorpcija u organizmu je teža, odnosano odložena u odnosu na vreme kada ga unesete. Tako se može desiti da se napijete pre nego što shvatite da ste nešto više alkohola uopšte i popili.

Kako novogodišnja noć traje duže od uobičajenog izlaska, treba da se pripremite da duže ostanete na nogama, kao i da se ovog provoda sutradan sećate kako to ne bi bilo protraćeno vreme. U tom smislu vam svetujemo da, ako želite da pijete pivo, odabereta ono svetlije i da ga po mogućstvu gustirate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    30. decembar 2018 | 22:20

    Мој желудац (и глава) тешко подноси светло пиво, независно од количине. Ако морам да пијем пиво, то је, сада, тамно зајечарско.

  • Др

    30. decembar 2018 | 12:32

    Млако!??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA