≫ 

Badnji dan je nezamisliv bez pasulja: Kako da spremite najbolji prebranac i koju količinu smete da pojedete?

Običaj je da se za Badnje veče jede kuvani pasulj

  • 1

Pasulj je odličan izvor proteina i vlakana, ali je i otvorena dilema koliko je on dobar za naše zdravlje i kako odabrati onaj najzdraviji.

Pasulj koji najčešće spremamo za Badnji dan je beli pasulj koji se kuva sa začinima, lukom i soli, ali bez dodatka mesa jer je dan kada se posti. Najčešće mu se od začina dodaje paprika.

Mnoge domaćice kažu da im je pasulj koji kuvaju na Badnji dan mnogo ukusniji nego bilo koji drugi koji spremaju tokom godine. Foto-ilustracija: Profimedia

Odličan su izvor vlakana i proteina, ima malo masti i kalorija. Sadrži minerale kao što su gvožđe i cink, odličan je izvor vitamina B, uključujući i folnu kiselinu. Ukoliko kupujete pasulj u konzervi, obratite pažnju na količinu soli i šećera koji sadrži.

Porcija pasulja koja se preporučuje ide do 200 grama, a preporučuje se da se ova količina jede jednom u 5 dana. Razlog je taj da iako je pasulj odličan izvor vlakana, ima manje hranljivu vrednost nego neke druge vrste povrća.

Kuvani ili zapečeni pasulj je odličan za izbalansiranu ishranu, ali ga treba jesti uz neko povrće, jaja i slabosvarljive ugljenie hidrate kako biste obezbedili hranljive materije bez mnogo soli i šećera.

Različite vrste pasulja se spremaju na različite načine, ali najčešće jedemo beli pasulj. Foto-ilustracija: Foter/djwtwo

Najbolje je da sami skuvate pasulj i na taj način iskontrolišete količinu soli i šećera koje stavljate u kuvani pasulj.

Potrebno vam je 500 grama belog pasulja, 2 glavice crnog luka srednje veličine, jedna glavica belog luka, kašika aleve paprike, vegeta ili so, biber, ulje i lorberov list.

Ostavite pasulj da prenoći u vodi, a ujutru ga ocedite, stavite u lonac i prelijte ga vodom. Kuvajte ga dva sata uz povremeno dodavanje vode. Crni luk možete da isečete na polovine i ubacite ga da se kuva sa pasuljem, ili ga iseckajte na sitn ekomadiće i propržite u ulju. Dofajte mu i sitno seckan beli luk, alevu papriku i dinstajte desetak minuta.

Pasulj ocedite, prebacite ga u zemljanu posudu, pospite vegetom i biberom i dodajte luk. Promešajte i zapecite u rerni na 180 stepeni. Kada je spremno pospite ga proprženom alevom paprikom na ulju.

(Telegraf.rs/bbcgoodfood.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Provereno

    5. januar 2019 | 23:57

    Lovorov list nikako.umesto lovorovog lista kasika suve majcine dusice.luk i praziluk zaprska obavezno.salata od slatkog kupusa eventualno kiseli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA