≫ 

U vašim teglama za začine se verovatno nalaze bube - evo kako da ih uočite

Insekti napadaju sa svih strana, pa su se namerili i na začine

  • 1

Pre nego što začinite ručak alevom paprikom, bilo bi dobro da pogledate u teglicu i da proverite da nema neželjenih posetioca. Naime, u svim mogućim začinima koje imate u kuhinji mogu da se nađu sitni insekti koji nimalo nisu bezazleni.

Bube se po začinima šire kao virus, ali najkrivlja za to je paprika koja ih privlači - slatka i ljuta aleva paprika i čili u prahu.

- Porodica paprika je bukvalno najhranljivija sredina u kojoj žive i razmnožavaju se sitni insekti - kaže entomolog Džodi M. Grin iz Nebraske i dodaje da to ne znači da u ostalim začinima kao što su kurkuma, komorač, korijander, kumin, đumbri, ne možete da nađete bube.

Foto-ilustracija: Profimedia

Za ovu vrstu sitnih insekata je važno samo da je sredina u kojoj žive jako suva, pa začini dođu nešto kao "melem za njihovu dušu".

Postoje dve najčešće vrste insekata koje napadaju vaše začina i to su duvan buba i hlebna buba, koje pripadaju istoj familiji. Boja im je crveno-braon, a veličina gotovo jednaka kao susamovo zrno. Interesantno je da one mogu da lete, tako da će vam biti jako teško da ih uhvatite.

Foto: Pixabay.com / Kurkuma i crni biber su najjača kombinacija začina na svetu

- Pošto su iz familije kukaca, oni prolaze kroz sve faze razvoja insekta, a u začinima se najviše nalaze u obliku larvi. To je zbog brzine kojom se razmnožavaju i zbog količine potomstva koju mogu da iznedre - kaže Grin.

Ono što je strašno je da je dovoljno da ostavite otvorenu teglu sa začinom i otvoren prozor istovremeno i privući ćete ove insekte, a nakon toga nastaje čitava borba kako biste ih se rešili. Ponekad nije dovoljno da bacite tegle i začine, jer su se neke larve možda zapatile u kuhinjskim elementima.

Grin preporučuje da se svi začini zamrznu na temperaturi od nula stepeni i da se onda proseju, jer tako umiru i larve. Ukoliko to uradite više od jednom velike su šanse da ćete se otarasiti ovih napasti.

(Telegraf.rs / prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA