≫ 

Evo zašto je opasno da vozite sa zimskim gumama kada je napolju više od 7 stepeni

Jednom kada prosečna dnevna temperatura pređe preko 7 stepeni Celzijusa, trebalo bi da porazmislite o tome da pređete na letnje gume.

  • 9
Foto: Pixabay.com

Sve klase guma, zimske, letnje i one za sva 4 godišnja doba, imaju različita jedinjenja gume. Svako ovo jedinjenje optimizovano je za različiti raspon temperatura.

Ako vozimo sa gumama po vremenu koje joj ne odgovara, ona će reagovati lošije, a možda čak i ugroziti nečiji život.

Letnje gume zimi postaju tvrde kao hokejaški pak, dok zimske gube znatno slabije prijanjaju kada su temperature iznad 7 stepeni Celzijusa.

Zimske gume su napravljene tako da imaju fleksibilan oblik šara i više ureza kako bi što bolje prijanjale, ali ovi elementi ne funkcionišu dobro po toplom vremenu.

Zapravo, postaju kontraproduktivni.

Pogledajte kako izgleda ista guma kada se vozi po snegu, a kako kada je koristite po toplijem vremenu:

Foto: Telegraf.rs

Kako se guma rotira, šare dolaze u kontakt sa asfaltom i greju se, a vrelina je njen najveći neprijatelj.

Zbog vrućine šare postaju fleksibilnije i zbog toga se migolje, a dolazi i do razlaganja osnovnih elemenata od kojih je guma sačinjenja.

Guma će zapravo postati masnija jer se te hemikalije razlažu. A masne gume ne prijanjaju za put.

U slučaju naglog zaustavljanja ili naglog skretanja kako bi se izbegao sudar, potrebno nam je svo prijanjanje gume za put koje možemo da dobijemo.

Zimske gume su dizajnirane tako da budu "klimave" kako bi se ukopale u sneg i pružile bolje prijanjanje za put. Ali na suvom i toplom betonu dolazi do nečeg potpuno suprotnog - produžava se dužina kočenja i auto je teže kontrolisati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    5. mart 2019 | 14:46

    Pitajte Okanovića, da li mogu da stavim letnje gume, pa ako padne sneg, da me policija ne kazni? Ljudi moji, nekada smo vozili iste gume i leti i zimi, a ovi napraviše nauku od toga.

  • Zug

    5. mart 2019 | 14:28

    Sa zimskim gumama vozim i leti već 20 g. bez problema ni zakonskih ni tehničkih,možda se malo brže troše leti ali zato imaju dublje šare.

  • Dejan

    5. mart 2019 | 14:03

    To znaci svaki dan menjati gume....???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA