Pet trikova kako da prepoznate kvalitetno pivo

Pravi poštovaoci piva uživaju u njegovom ukusu, znaju suptilne razlike između svežeg, kvalitetnog piva i onog koje nema sve željene karakteristike. Za sve one koji vole pivo, a ne poseduju veliko znanje o njemu, Vukašin Bugarinović, majstor pivarstva iz Apatinske pivare, u četvrtak je u beogradskom Wurst Platz-u predstavio osnovne trikove za prepoznavanje kvalitetnog piva

  • 14

1. Postojana pena – dobro pivo

Pena nije samo vizuelni pratilac piva, već je i važan pokazatelj kvaliteta piva. Ako je pivo dobro, pena ne sme naglo da opadne nakon sipanja u čašu, već da se postepeno spušta, ostavljajući čipkaste tragove na čaši.

Pena služi kao „krov“ na krigli piva, koji sprečava da mirisi koji potiču iz piva ispare iz krigle, kao i da se spoljni mirisi mešaju sa pivom. Pored toga, pena duže čuva pivo hladnim i njoj se zadržavaju ukusi karakteristični za pivo – gorčina, ali i pivska slatkoća koja potiče od ječmenog slada. Zato, zapamtite: dobro pivo mora da ima i dobru penu.

2. Balans ukusa i mirisa

Ukus, miris i svežina piva moraju biti u harmoniji i prilikom proizvodnje piva treba uspostaviti ravnotežu između ovih glavnih osobina piva. Ovaj balans se može narušiti pod uticajem temperature, svetlosti, oksidacije i ostalih fizičkih i hemijskih uticaja. Na primer, ukoliko se ne konzumira odmah, pivo treba čuvati na tamnom mestu, jer svetlost, odnosno sunčevi zraci, podstiču određene prirodne procese u pivu koji mu daju vrlo loš ukus, koji se često naziva i „svetlosni ukus“. Idealno je čuvati pivo na tamnom mestu koje ima konstantnu temperaturu, koja ne prelazi 10–15°C. Efikasnu zaštitu od sunčeve svetlosti predstavljaju i boce narandžastosmeđe boje koje najbolje apsorbuju štetne sunčeve zrake i tako štite pivo da ne promeni svoj originalni ukus.

Miris piva mora biti čist i svojstven za određen tip piva, bez stranih primesa, što se postiže poštovanjem standarda proizvodnje, čuvanja i serviranja piva.

Foto: Promo

3. Punoća ukusa – važna osobina piva

Pivo treba da ima pun ukus, koji dolazi od bogatstva sastojaka, a pre svega od ječmenog slada. Pivo ne sme da bude „prazno“, kao voda, već mora da ima snagu i gorčinu. Ječmeni slad određuje ukus, boju i punoću piva, a hmelj mu daje prepoznatljivu gorčinu, čime se postiže savršeni balans sastojaka i dobija vrhunski kvalitet piva.

Kada je u pitanju Jelen pivo, jedno od najpoznatijih lager piva u Srbiji, ječmeni slad se kombinuje sa tri vrste hmelja, od čega nastaje balans sastojaka koji Jelenu daje zaokružen ukus i prepoznatljivu, prijatnu gorčinu, kao i blagu gaziranost.

4. Pivo treba čuvati od oksidacije

Što manje kontakata piva sa vazduhom važno je i procesu proizvodnje i u procesu pakovanja. Uticaj kiseonika na pivo se odražava tako što pivo oksiduje, stari i degradira se njegov ukus odnosno menjaju se senzorne karakteristike piva. U svakodnevnoj praksi to znači da pivo ne treba dugo držati otvorenim. Za to je pravo rešenje sistem Oxygen Scavenger, odnosno specijalni Oxyliner čep. Ovaj sistem koriste mnogi svetski pivski brendovi, a od domaćih brendova upravo se na pakovanjima Jelen piva u staklu primenjuje ovaj sistem. On funkcioniše tako što se aktivira nakon pasterizacije i apsorbuje kiseonik iz međuprostora, kao i kiseonik koji želi da prodre kroz zatvarač boce.

5. Temperatura piva može da maskira kvalitet

Pivo ne treba da se služi previše hladno da se ne bi maskirali njegovi ukusi i arome. Čuveni prodajni trik mnogih barova su zaleđene čaše. Ukoliko se koristi zaleđena čaša, pivo će delovati osvežavajuće, ali će izgubiti bogatu aromu, miris i ukus.

Svaka vrsta piva ima svoju preporučenu temperaturu konzumacije, koja je 6–9 °C za lager piva, 7–11 °C za ejl piva, pa čak i oko 13 °C za tamna piva. Ljubitelji Jelen piva znaju da je njega idealno služiti na temperaturi od 3 do 5 °C, a konzumirati na temperaturi od  6–9 °C kako bi zadržalo pun ukus i svoju prepoznatljivu gorčinu.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косовинац

    9. april 2019 | 10:09

    Све је прелепо објашњено у овом тексту, и односи се на пиво од јечма, хмеља и слично. А нема ни речи о пиву које ми пијемо. Пивопија сам 40 година. Памтим одлично Јелен пиво од пре тридесетак година, као и Пећко, Јагодинско и слично. То су била пива. Сад пијемо чисту хемију. Мука ми је од једне чаше. Битно је да га произведу у огромним количинама и да "згрну" паре. Што трују народ, небитно!

  • Nena

    9. april 2019 | 11:53

    Zabole alkose kakvog je kvaliteta pivo.

  • Zoo Cuvar

    9. april 2019 | 13:06

    Pivare ne zive od tih vasih strucnjaka niti od "punoce" ukusa. Mi koji dnevno pijemo gajbu piva drzimo pivarsku industriju u zivotu a koje je najbolje pivo? Moj strucni odgovor je --'ladno--kao puničin pogled...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA