Sipali ste dizel u benzinca: Evo kako možete na lak način rešiti ovaj problem

Svakome se desi da sipa pogrešno gorivo bar jednom u svoj automobil,ali sada postoji rešenje za to

  • 9

Vozači nisu uvek skoncenrtisani kada sipaju gorivo u rezervoar, pa tako dizel završi u benzincu i suprotno. Pre nego što počnete da paničite, raspitajte se i shvatićete da postoji jednostavno rešenje za ovaj problem.

Iz više različitih razloga, a najčešći je onaj da vozač vozi dva različita automobila, dešava se da u rezervoaru završi potpuno pogrešno gorivo. Naime, iskusni znaju koliko to glavobolje može da stvori, a o moranju da s epreorganizuje dan ne bi trebalo ni da se priča.

Novi benzinci imaje naprednije i samim tim osetljivije delova, pa i sam motor. Stoga kada u ovakav automobil sipate dizel neophodno je da posetite servis. I to ne da se odvezete do njega, već da vas neko ili šlep služba odšlepa. Tada će majstor da istoči pogrešno dizel gorivo i da zameni filter i problem će biti rešen.

Foto: Profimedia/Corbis

Međutim, ne dešava se uvek da grešku zapazite na benzinskoj pumpi, pa zato morate da znate i sledeće stvari.

Ako grešku primetite u vožnji zahvaljujući drugačijem ponašanju motora, onda je rešenje daleko komplikovanije, a samim tim i skuplje.

Najpre je potrebno da zaustavite automobil na bezbednom mestu, ugasite ga i odšlepate u servis. U slučaju da je dizel natočen u rezervoar za benzin, serviser će da očisti kompletan sistem ubrizgavanja, a sam motor bi trebalo da prođe bez većih posledica.

Foto: Profimedia/Alamy

Međutim, mnogo je veći problem ako ste sipali benzin u dizel automobil, jer za razliku od dizel goriva koje podmazuje ceo sistem, benzin radi upravo suprotno i povećava trenje, što dovodi do velikih oštećenja.

Ako je procenat benzina visok to može da izazove tešku havariju motora, pucanje klipova i glave motora, što predstavlja ozbiljnu i skupu štetu.

Proizvođači automobila su u želji da pomognu vozačima jasno istakli koje gorivo treba sipati na poklopcu rezervoara.

Čak i na pumpama imate pomoć. Naime, vrhovi "pištolja" za točenje goriva su različitih obima. Model za sipanje dizel goriva ima širu cev, što znači da ovo gorivo ne možete da sipate u benzinca. Iapk, obrnuto je moguće, pa morate i sami biti malo koncentrisaniji kada sipate gorivo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    14. april 2019 | 13:43

    E jes savet vrh. Odvezite auto u servis.

  • ime

    14. april 2019 | 13:21

    Svakome se desi da jednom sipa pogresno gorivo?? Ja ne poznajem nijednu osobu kojoj se ovo dogodilo

  • Sandra

    14. april 2019 | 13:14

    Dobro samo da nije sipao ulje umesto dizela 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA