≫ 

Ofarbajte jaja po manastirskom receptu pomoću trikova koje samo monasi znaju (FOTO)

Pred nama je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika

  • 5
uskršnja jaja Foto: Pixabay.com

Proslavu Uskrsa nemoguće je zamisliti bez farbanih jaja, a pored onih šarenih mnogima su najbolja i najlepša ona koja se farbaju u manastirima.

Tradicija farbanja jaja postoji još od smrti i vaskrsenja Isusa Hrista. Širom sveta vernici farbaju jaja i na dan Vaskrsa se pozdravljaju sa "Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!". Mnoge domaćice se trude da ofarbaju jaja u što lepše i veselije boje, a jaja farbaju i u manastirima i crkvama širom sveta kako bi se ona podelila vernicima.

Foto: Instagram/gasttozz.official

U manastirima se jaja koja se farbaju za Uskrs skupljaju mesec dana pre farbanja. Poznato nam je da se najbolje kuvaju jaja koja nisu sveža, pa monasi i monahinje vredno skupljaju jaja koja nose domaće kokoške. Manastiri koji nemaju svoju živinu, jaja uzimaju od okolnih domaćinstava koja ih gaje.

Foto: Profimedia/TASS

Jaja se nikako ne čuvaju u frižiderima već u prostorijama u manastiru koja je dovoljno hladna da se jaja ne pokvare, ali ne i da budu toliko hladna da puknu kada dođu u kontakt sa toplom vodom. Tako se jaja savršeno dobro skuvaju i budu spremna za farbanje.

U manastiru Danilov u Moskvi monasi pre farbanja jaja skuvaju, a onda ručno nanose boju. Jaja se farbaju u krv crvenu boju kao simbol Hristove krvi i njegove žrtve koju je podneo za spasenje celog ljudskog roda.

Foto: Profimedia/TASS

Ukoliko želite da savršeno ofarbate jaja poslužite se njihovom tehnikom. Neka jaja koja farbate budu domaća, sa sto svetlijom ljuskom i stara makar 15 dana. Skuvajte ih u slanoj vodi, a onda ručno nanosite boju sve dok se celo jaje ne ofarba. Koristite prirodne boje koje ćete naneti ručno i time izbeći unošenje štetnih hemikalija. Ostavite da se osuše i stavite ih u korpicu kako bi se vaši uklućani njima sladili.

Kako bi jaja koja ste ofarbali imala sjaj, možete da ih premažete sa malo ulja, ali nemojte preterivati jer u suprotnom nećete moći da ih držite u ruci.

VIDEO: Ma šta to, bre, ova cica radi sa jajima?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Јана

    26. april 2019 | 11:00

    Почнимо правилно да изговарамо. ВАСКРС.

  • Milan

    26. april 2019 | 10:20

    Jedan od najlepših hrišćanskih običaja kojem se svi raduju a naročito deca. Je ukrašavanje i bojenje vaskršnji jaja.

  • Podgorica

    26. april 2019 | 16:44

    Za sve one Srbe kojima je to sve isto, pitanje,: Zasto onda ne govore Vaskrs i oni i katolici ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA