4

Recepti za Uskrs iz vremena Isusa Hrista: Napravite hala hleb i haroset poslasticu, a obavezno ovako obojte jaja (FOTO)

Uskršnja porodična praznična trpeza nezamisliva je bez farbanih jaja i posebnih jela koja se spremaju baš za ovaj praznik

uskršnja jaja, uskrs, farbanje jaja
Foto: Pixabay.com

Kada pomislimo na vreme Hristovog života obično nam na pamet prvo padnu hleb, vino i riba, jer u to vreme hrana i nije bila mnogo raznovrsna i ukusna, a danas se za Uskrs pored farbanja jaja spremaju i ovi recepti.

Doosimo vam nekoliko recepata koji datiraju još iz najranijih dana kada se slavio Uskrs.

Jevrejska kuvana jaja

Foto: pixabay.com

Poznata su i kao “guevus inhaminadus”, a naziv je preuzet iz ladino jezika kojim su govorili safardski Jevreji. Postupak je komplikovan zato što je recept nastao u veoma toplim krajevima gde jaja nisu mogla da se održe dugo. Kako bi kuvana jaja trajala duže i bila ukusnija smišljen je način koji bi jaja konzervirao.

Potrebno vam je:

- 20 sitnijih jaja tamnije i time čvršće ljuske;

- 3 pune šake lukovine;

- 20 zrna bibera;

- 1 kašika vinskog sirćeta;

- 2 kašike maslinovog ulja;

- 1 puna kašika soli;

- 3-4 veća lista lorbera;

Foto-ilustracija: pixabay.com

- prsohvat šafrana;

- prsohvat suvog cveta muskata;

- malo kurkume;

- praha muskantnog oraha;

- nekoliko listića sušenog hibiskusa.

Pre kuvanja, jaja moraju da budu bar 24 sata na sobnoj temperaturi. Veče pre kuvanja, lukovinu i sve začine ubacite u lonac, prelijte vrućom vodom, dodajte kašiku sirćeta i kašiku soli. Ostavite da to prenoći, a sutradan pre kuvanja dodajte maslinovo ulje. Mlakom vodom oprana jaja stavite lagano u sud sa lukovinom i kuvajte 24 sata na najtišoj vatri dodajući toplu vodu po potrebi. Ukoliko se jaja kuvaju 24 sata, belance i žumance poprimiće braon boju i pun ukus, ali j eza približan efekat dovoljno i 12 sati kuvanja.

Skuvana jaja prohladite, a zatim ih premažite maslinovim uljem koje ste kanuli na komad vate. Kada se sasvim ohladeobrišite ih papirnom salvetom kako biste uklonili višak masnoće i dali jajima sjaj. Ovako skuvana jaja mogu da traju veoma dugo, a običaj je da se jedno stavi na suvom i hladnom mestu i da se proba nakon godinu dana.

Burvetu pogača

Foto: Foter/Akane86 /flickr

Prašak za pecivo j eoduvek postojao samo što ranije nije prodavan u kesicama i bio pun hemikalija, već se dobijao višekratnim prosejavanjem brašna kroz najdelikatnije sito. Sušeni “aškalon” crveni luk možete naći u prodavnicama pod nazivom “eshalote” ili ga zamenite sušenim vlašcem.

Potrebno vam je:

- 2 šolje brašna;

- 1 prašak za pecivo;

- 2 jaja;

- 1 šolja jogurta;

- 1/2 šolje maslinovog ulja;

- ravna kašičica morske soli;

- ravna kašičica začinskog bilja - aškalona, vlašca, isitnjenog ruzmarina, origana, rendanog muskantnog oraha i slično.

Zamesite brašno, prašak za pecivo i jogurt, dodajte ulje, so, jedno celo jaje, jedno belance i začine. Napravite glatko testo i ostavite da odstoji. Pre pečenja premažite testo žumancetom, pecite na 180 stepeni oko pola sata, a važno je da se pogača peče u plitkoj tepsiji koja je zemljana. Prethodno tepsiju podmažite maslinovim uljem.

Namaz od maslinki

Foto: Pixabay.com

Ovaj namaz idealan je uz Burvetu pogaču, a za pripremu vam je potrebno: 200g crnih maslinki, 150g putera, 1 kašičica bibera i 100g svežih urmi.

Izvadite koštice iz maslinki i sitno ih iseckajte. Dodajte puter i biber i sitno iseckane urme. Viljuškom dobro izgnječite smesu, stavite namaz u keramičku posudicu, poklopite i držite na hladnom mestu bar sat vremena pre služenja.

Hala hleb

Hleb je često pravljen sa nešto zahtevnijim receptom, pa je zato bio rezervisan za praznike kao što je Pasha.

Potrebno vam je:

- 30g kvasca potopljenog u pola čaše mlake vode;

- 1 čaša tople vode;

- 1,5 kašika maslinovog ulja;

- 1/2 kašike soli;

- 1/2 kašike šećera;

-1 jaje;

- 1 žumance;

- 4 čaše brašna.

Foto: Foter/flickr/dolescum

U duboku posudu sipajte čašu tople vode, ulje, so i šećer. Dobro umešajte dok se so i šećer ne rastope. Sačekajte da se ohladi pa dodajte topljeni kvasac i jaje. Izmešajte dobro i dodajte dve kašike brašna. Umutite da testo postane glatko i ostavite da odstoji desetak minuta. Dasku za mešenje pospite brašnom, izručite smesu i uz postepeno dodavanje ostatka brašna umesite hleb. Premažite ga uljem sa svih strana, prekrijte platnenim ubrusom i ostavite da naraste 2-3 sata. Kada testo naraste podelite ga na tri dela i svaki deo urolajte u dužini od 30 do 40cm. Spojite delove i napravite pletenicu. Umutite žumance sa kašikom mlake vode i četkicom premažite hleb. Stavite ga u uljem podmazan pleh i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 300 stepeni. Smanjite temperaturu na 200 i pecite još 40-45 minuta.

Haroset poslastica

Egzotičan slatkiš, koji se najefektivnije konzumira u sumrak, nekada se servirao na širokim listovima palme ili zelene salate.

Potrebno vam je:

- 250g izgnječenih oraha;

- 250g meda;

- 1/2kg rendanih kiselih jabuka;

- 75g seckanih suvih urmi;

Foto: Pixabay.com

- 75g seckanih suvih smokvi;

- 100g suvog grožnja;

- 2 štapića vanile;

- 1/4 čaše slatkog belog vina.

U dublju posudu stavite voće, nastrugane štapiće vanile i vino. Promešajte. Polako dodajte med, neprestano mešajući. Kada se smesa sjedini, ostavite na hladnom da se stegne.

(Telegraf.rs/citymagazine.rs)

Tagovi: farbanje jaja, Hleb, Uskrs

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
  • S
    Ss

    Zar nije Vaskrs? Msm da malo brkate pojmove.

  • D
    Dokle vise...

    Uskrs je prosao.Sada ide Vaskrs.

  • D
    Dragan

    Mi smo pravoslavci farbamo u lukovinu. A ne u neke tudje običaje o kojima pišete.

Evo koje povrće i kako možete gajiti na svojoj terasi

Šta sve morate imati u kući ako ste ljubitelj vina?

Zašto je ova vrsta paprika na pijaci uvek jeftinija od ostalih?

Ovakve snove nikako nemojte da ignorišete: Njihova značenja vam poručuju nešto važno

DNEVNI HOROSKOP ZA 25. MAJ: Lav se raduje poslovnom uspehu, a Vaga upada u bespotrebne konflikte sa partnerom

Najskuplja prostitutka u Americi otkriva koliko novca tačno zarađuje i šta klijenti dobijaju kada je papreno plate (FOTO)

3 horoskopska znaka sa kojima je seks najbolji posle svađe

Rešite se grinja u vašem domu uz pomoć domaćeg sredstva od samo dva sastojka

Ne bacajte pare na skupe komarnike, ove mreže su najbolja zaštita od komaraca (FOTO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 24. MAJ: Ovan je spreman da planira budućnost sa partnerom, a Vaga žudi za stabilnom i jakom vezom

Horoskop otkriva kakvi ćete tačno biti kada ostarite - i koliko ćete se promeniti

Trikovi koji će vam olakšati život: Najprostiji način da otvorite vino ako nemate vadičep u kući

DNEVNI HOROSKOP ZA 23. MAJ: Ovan uživa u slobodnom vremenu, Blizanci uživaju pored partnera, a Strelca izjeda ljubomora

5 horoskopskih znakova koji vole u svemu da budu glavni

DNEVNI HOROSKOP ZA 22. MAJ: Bik ima probleme sa apetitom, dok Blizanci ne znaju kako da se iščupaju iz poslovnih obaveza

Kako vam Merkur u Blizancima može preko noći promeniti život

Sudbinsko značenje prvog slova vašeg imena: Pogledajte šta tačno otkriva o vama

Dani bele tehnike u Gigatronu

Ovo je najukusniji burger koji ćete ikada probati, a ne sadrži ni trunku mesa!

DNEVNI HOROSKOP ZA 21. MAJ: Lav još uvek pati za bivšim partnerom, a Vodoliju očekuje zanimljiv susret

3 horoskopska znaka za koje će ovo biti nedelja iz snova

Vaš idealan partner prema datumu rođenja: S kim se slažete, a koga je najbolje da izbegnete?

DNEVNI HOROSKOP ZA 20. MAJ: Ovan će morati da se pomiri sa otkazom, a Devica je u sukobu sa partnerom

Ubacila sam drugarici 2.000 u kovertu, a onda me je ogovarala u društvu: "Bolje da mi nije ni dolazila na svadbu"

Pojavio se cvetni Mesec: Nekima će doneti mnogo para, a evo šta je sa vašim horoskopskim znakom

Ako imate zelene oči onda ste dominantni, a evo šta vaša boja očiju govori o tome ko i šta ste zaista (FOTO)

Tačan sat rođenja otkriva sve vaše osobine, pa čak i one koje ste dugo krili

DNEVNI HOROSKOP ZA 19. MAJ: Jarac treba da povede računa o imunitetu, a ovom znaku bi neko mogao da slomi srce

NEDELJNI HOROSKOP: Kome se smeši nova veza i divna ljubavna priča, a kome unapređenje i put u inostranstvo

Deset pametnih načina kako da koristite aluminijumsku foliju

5 jednostavnih trikova sa štapićima za jelo: Ako ne znate da jedete sa njima možete da ih iskoristite za nešto drugo

Koje ste mitsko biće u zavisnosti od vašeg horoskopskog znaka (FOTO)

Postoje tri vrste ženskih tela, pronađite svoje i otkrijte šta je najbolje da jedete leti, a šta zimi

DNEVNI HOROSKOP ZA 18. MAJ: Blizanac sanjari o proširenju porodice, a Škorpija mora da pokaže malo više emocija ako želi da zadrži partnera

8 načina na koji još možete koristiti šećer u svom domaćinstvu, a nije zaslađivanje hrane

DNEVNI HOROSKOP ZA 17. MAJ: Bik je pod velikim stresom, dok Vaga pravi romantične planove sa partnerom

Potrošači izglasali - Nectar Family najomiljeniji u Srbiji

Najskuplja šoljica kafe na svetu košta čak 7.890 dinara

Rezancima i vodom popravio razbijen lavabo (VIDEO)

DNEVNI HOROSKOP ZA 16. MAJ: Ovan ima priliku da napreduje u poslu, Rak je sklon svađama sa partnerom, a ovaj znak ima probleme sa zubima

Evo o čemu najviše sanja svaki horoskopski znak

DNEVNI HOROSKOP ZA 15. MAJ: Bik dobija priliku za novu vezu, Lava prati velika sreća, a ovaj znak dobro zdravlje

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima