≫ 

Ovo je najukusniji burger koji ćete ikada probati, a ne sadrži ni trunku mesa!

Burgeri, odnosno pljeskavice, neizostavni su deo gurmanskog nasleđa Balkana. Čini se da nema ljudskog bića koje živi ili se zateklo na našim prostorima, a da nije probalo ćevapčiće ili pljeskavicu. Prilozi su već stvar ukusa: kečap, senf, ljutenica, kajmak, salata, paradajz, luk, kupus, urnebes... Lista je prilično dugačka

  • 17
Beyond Burger Foto: Beyond Burger

Međutim, zbog dostupnosti velikog broja informacija o zdravom načinu života, ljudi su sve osvešćeniji i došlo je do veće potražnje za zdravom hranom na globalnom nivou. Počeli su više da obraćaju pažnju na poreklo mesa koje kupuju, ali i sve češće traže alternativu. Upravo zato su u porastu i kompanije koje proizvode hranu za vegetarijance i vegane, uglavnom biljnog porekla. I dok se na američkom kontinentu vodi prava „bitka“ između proizvođača „biljnih“ prehrambenih proizvoda, u Evropi je situacija nešto mirnija. „Biljni“ burger se tako tek od skora pojavio na policama velikih lanaca u Velikoj Britaniji, Islandu i Nemačkoj, a od sredine maja možete da ga kupite i u Srbiji.

Šta je zapravo „Beyond Burger“?

Američka kompanija „Beyond Meat“, što bi u prevodu značilo „više od mesa“, već neko vreme se bavila istraživanjem kako dobiti zdravu zamenu za meso. Tako su došli do proizvoda „Beyond Burger“ (više od burgera), koji je prvi burger na svetu sa biljnom osnovom, koji izgleda kao pravi juneći burger, sprema se na isti način i ima ukus junećeg mesa. Ovaj burger ne sadrži ni soju ni gluten, tako da ga mogu jesti svi, bez obzira da li su vegetarijanci, vegani, intolerantni na gluten ili su ljubitelji mesa. Da bi se dobila crvena boja mesa, koristili su cveklu, a njen sok daje i posebnu sočnost burgeru. Ovu vegetarijansku poslasticu možete naći na policama METRO Cash&carry objekata , u odeljenju mesa, u prostoru za zamrznutu hranu.

Najbolji prolećni recept koji će i vegetarijanci obožavati

SPRING BEYOND BURGER FOTO: Spring Beyond Burger

Sastojci:

- 4 „Beyond Burger“ pljeskavice (2 pakovanja)

- Rukola

- Karamelizovan crni luk (recept ispod)

- 4 kriške dimljenog gauda sira

- 4 ćabata hlepčića

- Namaz sa belim lukom (recept ispod)

Karamelizovani crni luk:

- 1 kašika (veganskog) putera

- 1 veliki crni ili crveni luk

- 1 kašika kokosovog šećera

- 1 kašika balzamiko sirćeta

- 2 čena belog luka, mlevena

- 2 kašičice sveže majčine dušice

Uputstvo za pripremu : na srednje-niskoj temperaturi, otopite (vegan) puter u tiganju sa debelim dnom od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa. Dodajte iseckan luk i kuvajte 10 minuta da omekša. Dodajte prstohvat soli i šećera, a zatim smanjite temperaturu i nastavite da kuvate luk 30 minuta do jednog sata, dok ne dobije boju ćilibara i karamelizuje se. Mešajte dovoljno često, tako da ne zagori, ali ne toliko da ne bude braon. Na kraju dodajte balzamiko sirće, majčinu dušicu i beli luk. Kuvajte još 3 minuta i stavite ga sa strane.

Namaz sa belim lukom:

- 2/3 šolje (veganskog) majoneza

- 2 kašičice mlevenog belog luka

- 1 kašičica soka od limuna

- pola kašičice morske soli

- 2-3 kašike vode (za razređivanje)

Uputstvo za pripremu: u blendar stavite (veganski) majonez, beli luk, sok od limuna i morsku so i procesirajte dok ne postane glatko. Sastružite niz strane, a zatim dodajte onoliko vode koliko je potrebno. Blendirajte i ponovite postupak dok ne postignete željenu gustinu.  Stavite u frižider, u hermetički zatvorenoj posudi, sve dok ne bude vreme za upotrebu. Vegan namaz sa belim lukom će trajati u frižideru do sedam dana.

Na kraju sve sastojke i poređajte u ćabatu, gornji deo hleba premažite namazom i poslužite toplo. Prijatno!

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    21. maj 2019 | 10:59

    Ovo mu dođe kao seks sa zaštitom: ubediš sebe da je super, ali nešto nedostaje.

  • knjaz miloš

    21. maj 2019 | 10:14

    hamburger bez mesa nije hamburger.....

  • k17

    21. maj 2019 | 13:26

    pa meso se ne jede samo zbog ukusa...mozes ti da varas sebe i svoje culo ukusa...ali organizam zna da li si pojeo meso ili nisi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA