Rešite se grinja u vašem domu uz pomoć domaćeg sredstva od samo dva sastojka

Čiščenje kuće je noćna mora mnogim domaćicama

  • 0

Veoma je važno zbog vašeg zdravlja da u domu nemate grinje koje izazivaju alergije, ali i druga oboljenja koja mogu ozbiljno da vam ugroze zdravlje.

Grinje, nevidljiva mala stvorenja veoma su čest uzročnik alergija, a ima ih gotovo svuda: u posteljini, tepisima, nameštaju, zavesama ...

posteljina Foto: Pixabay.com

Da biste sprečili njihovo širenje, potrebna vam je samo flašica koja ima prskalicu i ulje eukaliptusa ili karanfilića. U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za delove nameštaja koje ne možete da perete, a za posteljinu i zavese koristite ulje tako što ćete nekoliko kapi sipati u dozu deterdženta koju inače koristite. Za uništavanje grinja u tepihu pomešajte 10 kapi ulja sa sodom bikarbonom i kroz sito prosejte po tepihu. Posle pola sata usisajte.

Veliko spremanje se najčešće obavlja u vreme smene godišnjih doba, a prolećna “generalka” je izraz za detaljno čišćenje koje nijedna domaćica neće propustiti. U Srbiji je običaj da se proleće dočeka u temeljno sređenoj kući a ako počnete na vreme i podelite posao, nećete praznike sačekati premoreni.

Pajanje

SPAVACA SOBA Pixabay.com

Očistite sve ivice plafona, uglove zidova, garnišne, lustere od paučine. Koristite metlu ili praška sa dužom drškom. Ako imate roletne, obavezno očistite i njih, a proverite i terase, tremove, ogradice jer sve su to delovi u kojima pauci rado pletu svoje mreže.

Čišćenje draperija i pranje zavesa

Sve draperije skinite, istresite prašinu i operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. I zavese prvo istresite, uklonite eventualne fleke, pa operite ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene. Zavese od pamučnih materijala ili mešavine vlakana perite u mašini, na nižoj temperaturi, sa vrlo slabom centrifugom. Čipkane zavese perite ručno, nemojte ih rastezati i prejako cediti, ostavite da otkaplju na sušaču pa ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Zavese je najbolje okačiti blago vlažne.

Brisanje prašine

Čišćenje Foto: Pixabay/klimkin

Obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Najbolje sredstvo za brisanje prašine je, po mišljenju mnogih, krpa od mikrofibera. Za manje pristupačne delove, koristite praška kojeg ste, posle pajanja, oprali i osušili. Ustanovite svoj sistem kako biste prešli sve površine. Profesionalci obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Pri tome, uvek počnite od vrha – na primer, najviše police, ka dnu. Na kraju obrišite prašinu s biljaka, koristeći meku vlažnu krpu.

Usisavanje podova i tepiha

Ovaj posao ćete možda morati da ponovite u toku velikog spremanja, ali je neophodan ako želite da ovde stavite “tačku” i prekinete “generalku” na kraju prvog dana. Da biste bili sigurni da usisivač radi najbolje što može, promenite kesu i očistite sve filtere. Radi bezbednosti, proverite da li utikač stoji čvrsto u utičnici i nipošto nemojte vući usisivač tako da kabl bude napet. Nemojte usisivačem kupiti predmete kao što su spajalice, ukosnice, sitne igračke… oni mogu da izazovu zagušenje cevi i pregrevanje usisivača, pa i da skrate njegov radni “vek”.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA