Da li se sve to jede? Koliko su semenke iz jabuke opasne po naše zdravlje, a koliko one iz lubenice

Uopšte ne znamo ko je odredio neka pravila o tome kako treba jesti pojedine namirnice

  • 1

Dok pojedini ljudi jabuku jedu zajedno sa semenkama, drugi smatraju da to nije zdravo, a mišljenja su oprečna kad je reč o jestivosti određenih delova namirnica.

Evo za koja pravil asmo mi čuli da važe kada su pojedine namirnice u pitanju.

Srž jabuke

jabuka Treba li jesti srž jabuke. Foto: Pixabay.com

Činjenica je da se u semenom delu jabuke nalazi supstanca amigdalin, koja se u ljudskom telu razgrađuje u otrovnu cijanovodoničnu kiselinu. Međutim, praktično je nemoguće da se pojede toliko jabuka da doza bude štetna i opasna po čoveka.

Peteljka paradajza

Zeleni deo paradajza spravom se uklanja jer sadrži otrovni alkaloid, po imenu solanin. Pri tom i ovde kao i za srž jabuke važi jednostavno pravilo: Za toksičnu reakciju u organizmu trebalo bi da se pojedu velike količine zelenog dela paradajza.

Zagorele namirnice

Izgoreli deo namirnice je otrovan i pouzdano je dokazano da izaziva rak. Zbog toga zagorela mesta na namirnicama treba sasvim ukloniti.

Stabljika brokolija

brokoli Jedite celu stabljiku brokolija. Foto: Pixabay.com

Mnogi koriste samo zelene ružice dok ostatak ploda bacaju, a ne mora da bude tako. Stabljiku možete da oljuštite i isečete na kriške ili trake. I taj deo kuvajte s ostatkom. Ako kuvate ceo plod, zasecite stabljiku.

Kožica kobasica

Kožica većine kobasica, bele na primer, po pravilu se ne jede. Isto važi i za krvavice i kobasice sa džigericom. Često se na pakovanju kobasice navodi od čega je kožica i da li sme da se jede.

Koštice lubenice

To je stvar ukusa. Ne postoji opasnost u konzumiranju lubenice zajedno sa semenkama. U mnogim zemljama seme je čak i delikates kao i seme bundeve ili suncokreta, prži se i soli i koristi kao dodatak jelima.

Kora bundeve

bundeva Foto: Pixabay.com

Po pravilu se ljušte sve vrste bundeve. Jedini izuzetak je hokaido bundeva. Njena kora se jede zajedno sa mesnatim delom ploda kad se skuva u vodi.

Kora smokve

Pojedini ljudi jedu samo srce smokve kašičicom. Međutim, smokva može da se jede i sa korom, recimo kad se obloži pršutom kao predjelo. Kao i sve vrste voća, i u ovom slučaju treba dobro oprati voće.

Kora tvrdog sira

Ako ste sigurni da nije tretiran hemijski, jedite i koru. A ako sumnjate, odsecite koru – može da bude od plastike ili sa bakterijama i supstancama za konzervisanje.

(Telegraf.rs/stvarukusa.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jabuke i kruske

    31. maj 2019 | 16:32

    Dok pojedini ljudi jabuku jedu zajedno sa semenkama, drugi smatraju da to nije zdravo, a mišljenja su oprečna kad je reč o jestivosti određenih delova namirnica. Zivim u Skandinaviji i nisam jos doziveo da oni bacaju srce jabuke ili kruske. Jedu i semenke i sve a zive skoro 100 godina, piju coca&colu, pepsi a kod nas svakodnevno se po medijima pise stetno ovo, stetno ono. Covek treba da jede sve sto mu organizam trazi naravno osim slatkisa jer nije svaki slatkis zdra.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA