≫ 

Danas je duhovski ponedeljak: Evo šta morate uraditi da biste sačuvali svoj dom od zlih sila

Danas se proslavlja drugi dan jednog od najvećih praznika poznatijeg u narodu kao Duhovi, Trojica ili Silazak svetog duha na apostole.

  • 0
Sveta Trojica Foto: crkvenikalendar.com

Naime, ovaj praznik predstavlja rođendan hrišćanske crve i uvek se slavi 50. dana posle Uskrsa (zove i Pedesetnica) i sutradan nakon zadušnica, kada se veruje da se otvaraju grobovi i da se može razgovarati sa mrtvima.

Na današnji dan Jevreji su ukrašavali svoje kuće granjem, cvećem i travom podsećajući se na vreme kada su posle ropstva lutali sa Mojsijem po pustinji i živeli u kolibama od granja i lišća, pa se zbog toga crkve ukrašavaju travom i cvećem od kojeg se pletu venčići.

Hram Svetog Apostola i evanđeliste Jovana Bogoslova, Bela Crkva Printskrin: Facebook/Хор "Света Тројица" Бела Црква

Iako su narodna verovanja u većini Srbije drugačija, ima i onih koja su zajednička, pa se veruje da će se one devojke koje se umiju vodom u kojoj je stajalo cveće od kog se pletu venčići preko cele godine imati čisto i belo lice.

Prema narodnom verovanju u Istočnoj Srbiji, muškarci koji od devojke dobiju venčiće do kraja godine završiće kao mladoženje. U Zapadnoj Srbiji pak, običaj je da se na ovaj dan ukućani sete preminulih u toj godini i priprede im simboličnu trpezu kako bi sačuvali dom od zlih sila.

Što se kućnih poslova tiče, na crveno slovo ne bi trebalo da obavljamo ništa od težih poslova, niti sa iglom.

VIDEO: Proplakala ikona Svetog arhangela Mihajla

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA