≫ 

7 prirodnih načina da sprečite ujede komaraca i izbegnete dosadan svrab

Sami možete da napravite sredstvo protiv komaraca

  • 3

Komarci su ove godine napravili mnogima probleme, pa je važno naći najbolje moguće načine kako da se otarasite ovih dosadnih insekata i sprečite problem svraba i otoka kada vas ujedu. Ovih sedam prirodnih mirisa može da vam pomogne u borbi sa najezdom komaraca.

Leto je i dosadne krvopije su nam se pridružile. Iako nije sigurno koji je najpouzdaniji način da se oteraju komarci, evo je nekoliko saveta uz pomoć kojih ih se bar nakratko možete rešiti.

Ovi mirisi teraju komarce od vašeg tela iz iz prostorije istog momenta.

Vanila u prahu

Puder od vanile možete da pomešate s losionom za bebe u razmeri 1:10 i da ga nanesete na kožu. Takođe, možete da rastopite vanilin prah u vodi i zatim tu smesu poprskate na kožu i odeću.

etericna ulja Foto: Pixabay.com

Eterična ulja anisa, karanfilića, bosiljka i eukaliptusa

Eterična ulja anisa, klinčića, bosiljka i eukaliptusa mogu da uplaše komarce ako na kožu nanesete razređeno ulje (5-10 kapi po čaši vode) ili ga poprskate na izvor toplote poput aromatične lampe. Takođe, možete da umočite vatu u ulje i staviti ga tako na prozorsku dasku.

Cvet zove

U prostoriju stavite grančice zove, a miris bi trebalo da rastera komarce. Ali zbog snažnog mirisa bilo bi dobro da grančice ne stavljate u spavaću sobu dok u njoj spavate.

Ulje kedra

Miris kedrovog ulja ne tera samo komarce nego i muve i bubašvabe.

Kamilica, Nana, Žalfija, Čaj, Biljke, Biljni čaj, verbena, lekovito bilje Foto-ilustracija: Profimedia

Žalfije

Prokuvajte grančice žalfije u vodi, a zatim ih ostavite da se ohlade oko pola sata i umijte se. To bi trebalo da odbije komarce od vašeg lica.

Buhač

Biljka buhač je stari lek protiv komaraca, ali i ostalih nametljivaca. Možete jednostavno oko stana ili kuće da stavite nekoliko buketića buhača i to bi trebalo da otera komarce.

Ulje, šampon i sirće

Ovo je recept koji bi trebalo momentalno da otera komarce iz vašeg doma. Pomešajte obično ulje koje koristite u kuhinji sa šamponom i sirćetom (u jednakom količinama). Dobro promešajte dok ne zapeni. Sipajte to u neku posudicu i ostavite je otvorenu u prostoriji.

Ova smeša nema jak miris, pa ga ni vi nećete osetiti, a komarcima neće biti baš privlačan.

(Telegraf.rs / radiosarajevo.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA