≫ 

Danas je Ognjena Marija, ovo nikako ne smete raditi, a veruje se da rad ne može doneti nikakvu sreću

Oprez!

  • 29
Ognjena Marija Foto: Wikipedia

Danas se obeležava praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatije kao Ognjena Marija.

Iako nije obeležen crvenim slovom u kalendaru, prema ovom prazniku postoji strahopoštovanje jer se veruje da Ognjena Marija, kao sestra Svetog Ilije kažnjava gromom.

Zato običaji nalažu da se danas ne smeju obavljati nikakvi poslovi u kući, a posebno ne u polju!

Takođe, ljudi kojima se današ nešto zapali ili pregori Ognjena Marija šalje opomenu što su radili na praznik.

Ukoliko ste na letovanju danas nemojte plivati duboko, jer se na ovaj praznik ne valja kupati "u velikim vodama" i uvek se beleži veliki broj utapanja.

Nije sve tako opasno i strašno. Veruje se i da bi devojke trebalo da poklone ogledalce mladiću koji im se sviđa jer će on "zauvek gledati u njih kao u svoj odraz u ogledalu".

Video: Ko je štitio Srbiju od grada i nepogoda pre protivgradnih raketa?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    30. jul 2019 | 12:41

    МОЛИТВА СВЕТОЈ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦИ МАРИНИ - ОГЊЕНА МАРИЈА О, света мученице Марина, ти си била живи огањ вере у Господа Исуса Христа и због те вере си радосно и без страха пострадала и удостојила се да добијеш венац мучеништва од Самог Господа. Твојим светим подвигом, ти си за сва времена показала да се могу победити наши највећи непријатељи спасења - тело и ђаво. Зато ти је Господ подарио велику благодатну моћ да нам помажеш у многим невољама, а посебно у борби са злим демонским силама. Због тога, ми свегрешни и немоћни приступамо ти, света Марина, и просимо твоју благодатну помоћ. Помози нам да и ми победимо наше тело, које нас на безброј начина вара и коме у сваком захтеву попуштамо грешећи непрестано. Својим молитвама Господу учини да устанемо из блата у којем се ваљамо и да се очистимо од свих телесних нечистоћа кроз дубоко и искрено покајање, како би могли да поставимо добар почетак на путу спасења. Али те још више молимо да нам помогнеш у овој тешкој и крвавој невидљивој борби, коју водимо са духовима злобе и који су нас преварили и увукли у многе грехе, а да често тога ми нисмо ни свесни. Зато својим светим молитвама са Небеских висина одагнај све демоне који плету замке око нас и одводе са пута спасења. Они су својом злобом и лукавошћу у нама посејали и гордост, и себичност, и мржњу, и завист, и злобу, и властољубље, и сластољубље, и среброљубље и све друге страсти које су се у нама одомаћиле и постале као нека друга наша природа. Зато својом огњеном молитвом, мученице Марина, одагнај све те бесове који су се устремили на нас и помози да и ми устанемо против њих једним новим животом кроз Цркву Христову, кроз покајање, кроз врлински и непорочан живот. Помози да се у нама распали неугасиви огањ љубави Божије, којом си ти тако силно горела, па да трепетом бдимо над сваким својим делом и мишљу и да душу оградимо непрестаном молитвом и Богомислијем. Тада ће демони бежати од нас са страхом и неће моћи много да нам нашкоде. Нека би твојим светим молитвама тако поживели до краја земног живота стремећи ка Вишњем свету.  А када једном са душама пређемо у царство духова, помози да слободни прођемо крај злих војски сатанских и да се удостојимо да са радошћу уђемо у светлост Царства Небеског, где све војске Анђела и свих Светих међу којима и ти лучезарно светлиш, света Марина, непрестано славе Пресвету и Животворну Тројицу, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

  • Dana

    30. jul 2019 | 11:46

    Slava joj i milost! Sačuvaj nas od svih nevolja i bolesti

  • branko

    30. jul 2019 | 11:25

    slava Gospodu Bogu Isusu Hristu i Presvetoj Majci Bozijoj!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA