≫ 

U kolikoj meri je važna lokacija pri izboru privatnog vrtića

Većina mališana pohađa predškolsku ustanovu koja se nalazi u neposrednoj blizini mesta stanovanja porodice

  • 0

Šta je najvažniji kriterijum pri izboru vrtića i u kolikoj meri je lokacija presudna kada su u pitanju privatni vrtici u koje se sve veći broj dece upisuje?

Većina mališana pohađa predškolsku ustanovu koja se nalazi u neposrednoj blizini mesta stanovanja porodice. Od kada su privatni vrtići u žiži interesovanja roditelja, izbor je mnogo širi, te se na taj način otvaraju i druge opcije u odnosu na vreme kada su gotovo sva deca išla u državni vrtić u blizini. Sada je ponuda takva, da dozvoljava roditeljima da iz praktičnih razloga izaberu vrtić koji je bliži njihovom radnom mestu, bez obzira što je udaljen od kuće. Međutim, javlja se još jedan, novi fenomen, a to je da se lokacija kao faktor gotovo potpuno izuzima i da se primat daje ponudi privatnog vrtića, programskim sadržajima i načinu rada.

Ovakvo poimanje predškolske ustanove ustvari označava da je roditeljima podignuta svest na jedan viši nivo i da ne doživljavaju vrtić kao servis za čuvanje dece, već kao obrazovnu ustanovu, kojoj je delatnost vaspitnoobrazovni rad sa decom od jaslenog do predškolskog uzrasta. Što, ustvari, vrtić i jeste. Gledišta koja se baziraju na mišljenjima kao što su „ne mora dete da ide u vrtić ako ima baku ili deku koji će da ga čuvaju“, svakako su prevaziđena, odnosno, trebalo bi to da budu. Procenat dece koja nisu upisana ni u državnu ni u privatnu predškolsku ustanovu, iz godine u godinu se smanjuje, ali on i dalje postoji. Ako bismo izuzeli opravdane zdravstvene razloge, negde su razlozi ekonomske prirode, ali u velikom broju takvih slučajeva, razlog je odluka porodice zbog neosvešćenosti u vezi sa predškolskim obrazovanjem.

vrtić zabaviste igra deca dete predskolsko Foto-ilustracija: Pixabay

Nasuprot ovome, postoje roditelji koji se ponašaju po primerima viđenim u razvijenim zemljama u kojima obavezno obrazovanje dece počinje u ranijem uzrastu nego što je to slučaj kod nas. S tim u vezi, daleko više se stavlja fokus na programske sadržaje privatnih predškolskih ustanova. Kako je tržišna utakmica žestoka, a konkurencija jaka, privatni vrtići i putem kreiranja kvalitetne ponude nastoje da pridobiju nove polaznike, tako da se mnogo ulaže u izgradnju sistema koji će pružati što veći kvalitet. Individualni pristup, otkrivanje specifičnih talenata kod dece, časovi sporta, umetničke radionice, učenje stranih jezika i bilingvalna nastava, osnove prirodnih i društvenih nauka, razvoj jezika i govora … ovo su najistaknutiji segmenti koji ulaze u redovan nastavni program. Nije redak slučaj da dok biraju gde će upisati dete, roditelji ne žele da se ograniče na neki deo grada, nego gledaju mnogo šire. Intenzivno učenje stranog jezika, kvalitetan program i rad sa decom postaju faktor koji odnosi primat. Neko najveći značaj pridaje zdravom načinu života, te se odlučuje za vrtić koji ima veliko dvorište ili je okružen zelenilom i gde je politika takva da se što više vremena provodi na svežem vazduhu. Uz to ide priča i o zdravoj ishrani, o vrtićima koji imaju sopstvene kuhinje ili o onima koji su se odlučili za namirnice isključivo organskog porekla. Tako da ne treba da začuđava činjenica da su mame i tate spremne da svakodnevno voze dete u drugi deo grada kako bi pohađalo najbolji vrtić po njihovim kriterijumima. Sve ovo stoji, naravno u skladu sa individualnim mogućnostima.

Zaključak je svako da treba raditi na tome da se razvija svest roditelja o važnosti stvaranja temelja ranog obrazovanja. Veliki broj privatnih predškolskih ustanova doneo je zdravu konkurenciju u kojoj isključivo kvalitet može da opstane. Mogućnost većeg izbora je u vek dobra vest. U svakom slučaju, prilikom upisa treba uzeti u obzir više faktora i na kraju doneti odluku s kojom ćemo biti zadovoljni. To je proces u kome bi trebalo kontaktirati i obići više privatnih predškolskih ustanova, upoznati se sa osobljem, načinom rada… Sve ćete ih najbrže pronaći na poslovnom vodiču, sajtu Portal Srbija gde su detaljne i sveže informacije o svima njima.

Kada je konkretno reč o beogradskim opštinama i delovima grada, statistike su pokazale da je najveće interesovanje za privatne vrtiće na Novom Beogradu, gde su po ocenama anketiranih roditelja locirano najviše najkvalitetnijih vrtića. Upravo ovi vrtići imaju veliki broj upisane dece iz drugih delova grada, pored dece koja stanuju u blizini. U njima je najteže naći mesto. Slede Voždovac i Zvezdara, koji imaju nekoliko veoma traženih vrtića zbog. Interesantno je da je jedna od najkritičnijih teritorija opštine Vračar, gde je u jednom trenutku otvoreno previše privatnih vrtića u odnosu na broj stanovnika, pa je više njih zatvoreno jer nisu uspeli da popune kapacitete. S druge strane, u neposrednoj blizini najstrožeg centra grada, na Dorćolu mesta nije bilo dovoljno čak i za decu koja stanuju u blizini. Ovo se naročito odnosi na gušće naseljeni donji Dorćol. Što se ocena kvaliteta tiče, mišljenja su podeljena. Tako zasigurno postoje i veliki izvikani vrtići, koji su možda istog ili slabijeg kvaliteta kao neki manji skriveni biser koji čeka da ga otkrijete. Izbor je velik, a sud donesite sami na osnovu onih kriterijuma koje smatrate važnim. Ako se opredelite za praktičnu stranu i vrtić u blizini, ne znači da će izostati kvalitet. S druge strane, ako se odlučite za privatni vrtić u drugom delu grada, svakodnevno putovanje nije visoka cena za kvalitetno obrazovanje Vašeg deteta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA