≫ 

Šta svaka Maja treba da zna: Vaše ime ima posebno značenje u Egiptu, a evo i koje

Ako se zovete Maja, ova simpatična legenda će vam sasvim sigurno biti zanimljiva

  • 5
Ime Maja egipat Foto: Pixabay, Telegraf

Svako ime ima neko značenje, bilo da je njegovo poreklo vezano za grčku i rimsku mitologiju, bilo za floru i faunu, godišnja doba ili jednostavno simbolizuje neke posebne ljudske kvalitete.

Ako ste rođeni pred mesec maj, postoji velika verovatnoća da su vam roditelji dali ime Maja. Šta znači ovo ime?

U rimskoj mitologiji, ovako se zvala boginja proleća i prirode, a prema jednom verovanju isto ime je nosila i majka svih Muza. Na drevnom hebrejskom Maja je izvedeno od reči „ma'ayan”, što u prevodu znači "izvor", odnosno "potok".

žena, cveće, proleće Foto: Pixabay.com

Stari Grci tvrde da se tako zvala najstarija i najlepša ćerka Atlasa i Plejone. Navodno, kada je ugledao Zevs je toliko bio očaran njenom lepotom i gracioznošću da nije odoleo a da je ne zavede. Maja mu je rodila Hermesa, boga glasnika.

Rea, majka Zevsa i Kronos Foto: Profimedia/AKG

Ipak, jedno od najinteresantnijih značenja imena Maja, a koje je malo kome poznato, vezuje se za jednu egipatsku legendu. Naime, drevni Egićani ovom rečju objašnjavaju jedan izuzetno redak fenomen u prirodi. Trenutak kada se reka Nil potpuno umiri, do te mere da se u njenoj površini može ogledati, nazvan je "maja".

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Објава коју дели Ahsan Mujtaba (@ahxanmujtaba) дана

Prema verovanju, svako ko prisustvuje ovom čudu prirode blagosloven je u ovom zemaljskom životu i provešće vek u miru i blagostanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Znam

    22. avgust 2019 | 17:05

    4 Maje i sve su kvarne i zle(cast iznimkama)...doslo je do toga da kad mi devojka,zena kaze da joj je ime Maja ja prosto stavim zid izmedju jer moja podsvest kaze "ne treba ti jos jedna zlica sa dva lica"...

  • mama

    28. februar 2020 | 17:46

    Ja poznajem jednu divnu Maju. Dosta Maja nose nadimak odimena Marija ili Marijana, neke sui Maki.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA