≫ 

Srpkinje već decenijama obožavaju ove minđuše, a ne znaju šta njima poručuju

Nakit koji nosite ima daleko dublje značenje od pukog ulepšavanja. On takođe šalje vašu poruku svetu

  • 4

Psiholozi kažu da ne biramo slučajno krupno prstenje, diskretne minđuše i retro medaljone. Nakit koji nositmo dosta govori o tome ko smo, kako sebe vidimo i kakvu poruku želimo drugima da prenesemo. Dakle, šta je to što smo želeli da kažemo?

Minđuše karike 

Najomiljeniji model minđuša među Srkinjama, od kojeg već decenijama ne odustaju, zasigurno jesu karike. Manje, srednje ili velike,  bilo koje da su veličine, poruka koju šalju je ista - ja sam dobar prijatelj! Naš um je programiran tako da krugove doživljava kao prijateljski oblik. Studije su pokazale da takva vrsta nakita pruža utehu, jer je jednostavan, okrugao, bez oštrih ivica. Žena koja nosi karike odaje utisak nežne i tople osobe.

Krupan prsten 

Prstenje Foto: monicavinader.com

Prethodnih godina izuzetno popularno krupno, odnosno "statment" prstenje, biraju osobe koje su sigurne u sebe. Do ovog zaključka psiholozi su došli posmatranjem ponašanja odojčadi. Naime, prvo što beba primeti na sebi su šake i to zbog prstiju koji su neprestanom pokretu. To je zbog toga što naš mozak reaguje na sve što se pomera. Osoba koja nosi krupno prstenje, bilo da je reč o modelila sa velikim kamenom želi da poruči da neće oklevati da kaže svoje mišljenje. Izuzetno je samostalna i spremna da rizikuje.

Kružni privesci i medaljoni 

Slično kao što je slučaj s karikama karika, privesci u obliku krugova šalju poruku da se radi o pouzdanoj osobi i dobrom prijatelju. Razlika je u tomu što kada se nakit ovog oblika nosi oko vrata, tačnije bliže srcu, drugi vas podsvesno prihvataju kao dobrog sagovornika, osobu koja svakom poblemu pristupa emotivno. Zaključak psihologa je da se radi o osobama koje su otvorene ali izuzetno emotivne.

Čoker ogrlica

Zabavne, radoznale, uvek spremne da isprobaju nešto novo - obeležja su osoba koje biraju ogrlice uz vrat. Ova vrsta nakita simbol je razigranosti, spontanosti i uopšteno opuštenog stava prema životu. Dame koje nose čoker  ne vole da budu sputane i ne mare mnogo za tradiciju. Psiholozi su primetili takođe i da ove osobe bez poteškoća "plivaju" u svakom društvu izuzetno. Često ih prati i mladalački izgled.

Biseri

nakit Foto: Pixabay.com

Biseri se od davnina smatraju statusnim simbolom. Ogrlice od ovih delikatnih perli nosile su pripadnice viših staleža, a prema jednoj kineskoj legendi donose ljubav, novac, zaštitu i sreću. Ipak, psiholozi se pozivaju na jednu drugu teoriju. Naime, tokom evolucije prvo što je ljudima privlačilo pažnju su mali oblici jer su ih asocirali na hranu (bobičasto voće) koja će im pomoći da prežive. Tako tumače da ih današnje žene nose kako bi privukle pažnju mušaraca koji će im obezbediti egzistenciju.

Viseće minđuše

Žene koje biraju viseće minđuše po pravilu su umetničke duše, sklone boemskom životu. Imaju izraženu umetničku crtu zbog koje ponekad ne sageldavaju realno ljude oko sebe. Privlači ih sve što je lepo, a neretko su spremne da se zalude površnim odnosima i ljudima. To obično kasno shvataju budući da su tvrdoglave. Vole da provode vreme u prirodi i spavaju na otvorenom.

Diskretne narukvice

Žena koja nosi diskretne narukvice koje joj lagano padaju na zglob otvoreno pokazuje svoju ženstvenost, smatraju psiholozi. Odabirom suptilnog nakita ona želi da naglasi ranjivost i nežnu stranu svoje ličnosti. Isti slučaj je sa narukvicama u vidu tankog lančića. Ovako delikatan nakit čini da ruka izgleda nežnije i sitnije, a osobe koje ga nose po pravilu su tradicionalne i veruju u strogu podelu među polovima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA