Srpkinje ovo NIKADA ne rade! Prava istina o tome zašto ne valja držati torbu na podu

Praznoverje koje je zapravo proisteklo iz veoma praktičnih razloga

  • 8
Sujeverje, torba na zemlji Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Jedno od sujeverja u koje veruju i koga se pridržavaju gotovo sve Srpkinje, jeste da ne drže torbu na podu. Kako su naši stari bili ubeđeni, ovo je siguran način da život provedete u nemaštini.

Nasuprot našem verovanju da torba na podu priziva odlazak novca iz kuće, stari Jevereji smatraju upravo suprotno. Držanje torbe ili tašne na zemlji se tumači pozitivno, po njima je to siguran znak da ćete se obogatiti. Devojke i žene u Izraelu ne propuštaju priliku da svoj "mini prtaljag" spuste na pod, duboko uverene da će im ovaj običaj doneti novac.

Goga Sekulic, torba Foto: Telegraf

O poreklu ovog sujeverja ne zna se mnogo. Pretpostavlja se da potiče iz jevrejske mitologije, a ako je tako, vrlo je moguće da su nas naše bake i prabake pogrešno učile. Možda bi baš trebalo da držimo torbu na zemlji ukoliko želimo da živimo u raskošu.

U prilog ovoj teoriji služi i jedna urbana legenda o supruzi imućnog Srbina koja je otkrila kako je celog života prkosila verovanju i namerno držala torbu na podu. A onda je upoznala budućeg supruga.

Istina je zapravo da ovo verovanje nema mnogo veze sa finansijama. Stručnjaci koji se bave proučavanjem običaja i tradicija zastupaju teoriju da je ovo sujeverje nastalo kako bi se ljudi zaštitili od bolesti.

Bakterije na mobilnom telefonu Foto: Univeristy of Surrey

Naime, ako držite torbu na zemlji, sasvim sigurno ćete sa nje pokupiti prljavštinu  i bakterije, a koje ćete potom uneti u kuću. Samim tim rizikujete da se ne samo vi, već i vaši ukućani razbole. Širenjem izmišljene priče o finansijskom krahu se zapravo sprečavalo i širenje potencijalnih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laku

    5. septembar 2019 | 20:54

    Pravi razlog je da torba ne stoji na prljavom podu, zemlji... A za pare, ko radi imaće ih.

  • Vesna

    5. septembar 2019 | 22:35

    Kako god malo je bez veze drzati tasnu na podu bilo gde

  • Bgd

    5. septembar 2019 | 18:19

    Ja radim. I imam. Glupo sujeverje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA