≫ 

Zašto treba zameniti obična ulazna vrata sigurnosnim

U današnje vreme svedoci smo porasta stope kriminala na globalnom nivou

  • 1

Svakodnevno čitamo u novima o neželjenim upadima u stanove i kuće, provalama i razbojništvima. Koliko razmišljamo o sopstvenoj bezbednosti i o bezbednosti imovine?

Do pre par decenija sigurnosna vrata su predstavljala luksuz i privilegiju pojedinaca. Međutim, da li je to i dalje tako. Usled pojave novih proizvođača na tržištu, povećane konkurencije, a naročito usled prodora proizvoda iz Kine, cena ovog proizvoda tokom vremena drastično je opala. Pojavilo se više cenovnih klasa, kao i mnogo veći izbor modela. Prodavci se bore za opstanak i stoga nalaze načine da privuku nove kupce. To čine tako što nude razne pogodnosti prilikom plaćanja kao što je plaćanje čekovima i kreditnim karticama na rate bez kamate. Praktično, sigurnosna vrata su postala dostupna skoro svima. A da li bi trebalo svi da ih imaju?

Pre svega, postoje ljudi koji veruju da im sigurnosna vrata nisu potrebna jer ne čuvaju ništa vredno u svojoj kući ili stanu. Štaviše, neki čak misle da ona dodatno privlače provalnike jer sugerišu da ih je vlasnik postavio jer sigurno poseduje vredne stvari unutra. Ovakva uverenja su pogrešna i mogu skupo koštati one koji ih imaju. Naime, prema statistikama, većina provala je unapred isplanirana i dešava se kada su ukućani odsutni. Ne postoje vrata koja se ne mogu obiti, ali pitanje koliko je za to vremena i buke potrebno. Zato svaka sigurnosna vrata inicijalno odbijaju provalnike. Prema međunarodnom standardu, ona su podeljena u 6 kategorija, a faktori koji se uzimaju u obzir su, između ostalog, vreme koje je potrebno za nasilno obijanje, potreban alat i nivo buke koju ta akcija proizvodi. Većina vrata na tržištu spada u 3. kategoriju što je sasvim zadovoljavajuće za namenu koju imaju. Kada provalnici biraju objekat u koji žele da upadnu, sigurnosna vrata predstavljaju prepreku jer ukoliko pokušaju da ih obiju biće im potrebno mnogo vremena, a najvažnije od svega, nivo buke koji bi alat za obijanje proizveo bio bi veoma visok. U stambenim zgradama gde je cirkulacija prolaska zajedničkim hodnikom velika, ovakav poduhvat je nemoguća misija. Čak i u vreme kada je većina stanara na poslu, uvek je neko tu ko bi čuo i primetio sumnjive aktivnosti. Nijedan provalnik ne želi da se izlaže nepotrebnom riziku, tako da će radije zaobići stan sa sigurnosnim vratima. Nasuprot tome, obična ulazna vrata su mačiji kašalj za većinu profesionalnih razbojnika. Izvestan procenat upada u stanove i poslovne prostore dešava se gotovo neplanirano. Ovo su potencijalno najopasnije situacije za ukućane, jer ovakve provale sprovode uglavnom narkomani koji, ne mogavši da se izbore sa teškoćama apstinencijalne krize, ne biraju gde će upasti. Sigurnosna vrata ne mogu obiti, i na red dolaze prva obična vrata na koja naiđu. Na žalost, ovo se može završiti nekim naslovom u crnoj hronici i vešću da je neko stradao zarad sitne sume novca.

vrata Foto: Pixabay.com

Tako da, čak i ako ne držite novac u stanu ili neke druge vrednosti, ne postoji ništa vrednije od Vašeg života i života Vaših ukućana. Često postavljano pitanje je koja je razlika između najjeftinijih sigurnosnih vrata i onih najskupljih, kao i da li jeftina vrata pružaju dovoljnu zaštitu. Sigurnosna vrata treba birati prema nameni i mestu gde se ugrađuju. Spoljna vrata na kućama treba da imaju dobru termo izolaciju i da odolevaju raznim atmosferskim prilikama, a vrata koja se postavljaju kao ulazna vrata u stanove u zgradama treba da imaju posebnu ispunu koja im omogućava adekvatnu zvučnu izolaciju, naročito ako je stan u prizemlju i blizu lifta. Kada na osnovu ovih kriterijuma napravite uži izbor, dalje je reč o detaljima i dodatnim elementima koji utiču na cenu. Broj brava, materijal od koga je napravljena obloga, dizajn, činjenica da li su vrata domaće proizvodnje ili uvozna – dodatni su faktori koji diktiraju koliko ćete novca izdvojiti. Generalno, bolje je imati i najjeftinija sigurnosna vrata nego nemati ih uopšte. Na našem tržištu najprodavanija su vrata srednjeg cenovnog ranga domaće proizvodnje. Domaći proizvođači „kopiraju“ neke segmente dizajna sigurnosnih vrata najprestižnijih proizvođača sa zapada, tako da je finalni proizvod veoma atraktivan i kvalitetan. Prednost ovih vrata je i obezbeđen servis, jer ko će bolje popraviti vrata od onog ko ih je sam konstruisao.

Upravnik, vrata, stan Foto: Shutterstock

U svakom slučaju, izbor modela veoma je velik i najbolje je da sami posetite naše najbolje prodavce i proizvođače iz Beograda koje možete sve pronaći na sajtu Mirandre.com a ujedno tu možete videti cene i karakteristike svih modela na jednom mestu.

Odluka da obična vrata zamenite sigurnosnim je ispravna i zbog nje nikada nećete zažaliti. U vremenu kada su mnogi u situaciji da prave prioritete, ova kupovina bi trebalo da bude jedan od njih. Kao što je već napomenuto postoje mnoge olakšice pri plaćanju, a montaža se vrši brzo i profesionalno. Iskusni i stručni prodavci će odgovoriti na Vaša pitanja i pomoći Vam pri izboru. Zaštitite na vreme svoju porodicu i imovinu i mirno spavajte.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.m

    20. septembar 2019 | 12:18

    Najbolja firma u Srbiji je Bosal sobna i sigurnosna vrata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA