Običaj "izljubite mladoženju" koji se praktikuje u Švedskoj, nijedna Srpkinja ne bi dozvolila

"Naručeno" plakanje, zabrana osmehivanja i gojenje mlade, samo su neki od šašavih svadbenih tradicija širom sveta

  • 0
Vencanje, poljubac Foto: Shutterstock

Dok u našu tradiciju spada kupovina mlade, kićenje svatova i pucanje u jabuku na stubu, širom sveta se neguju neki sasvim drugačiji, pomalo šašavi svadbeni rituali...

Pravila plesa

U Irskoj, kada mladenci zaigraju na plesnom podijumu, mlada mora strogo da vodi računa da nevesti oba stopala istovremeno ne budu u vazduhu. Otkud ovakvo neobično pravilo? Prema starom irskom verovanju, ako mlada stopalima ne dodiruje tlo, zla vila će doći i odvesti je. Naime, drevni Kelti veruju da zle vile privlači lepota, a pošto je nevesta najlepša osoba u prostoriji... Logika vam je jasna.

svadba, venčanje, mlada, mladoženja Pixabay

Kitov zub

U nekim zemljama nije dovoljno da mladoženja samo zatraži blagoslov od budućeg tasta kako bi oženio njegovu ćerku, već mora da se pred njim i dokaže! Prema starom običaju na Fidžiju, kao dokaz svoje ljubavi prema budućoj nevesti, mladić mora njenom ocu da donese ni manje ni više nego kitov zub! Na sreću po mladiće, a na žalost po kitove, postoji crno tržište gde se mogu kupiti zubi najvećeg sisara na svetu.

Izljubite mladence

Šveđani praktikuju jedan vrlo simpatičan svadbeni običaj. Nakon ceremonije venčanja, ukoliko jedno od mladenaca ustane od stola i napusti prostoriju, ono drugo automatski postaje "meta za poljupce"! Na primer, ako mlada ode do toaleta da popravi šminku, istog momenta sve gošće ženskog pola, bilo da su udate ili slobodne, dobijaju priliku da izljube mladoženju. Isto pravilo važi i u obrnutom slučaju.

Mladenci, Koverte Foto: Pixabay

Isplanirano plakanje

Svadba ne bi bila svadba da se gostima ne otme pokoja suza radosnica. Međutim, u Kini je svadbeno plakanje ozbiljno isplaniran ritual. Naime, mesec dana pred venčanje, mlada ima zadatak da plače ravno sat vremena. Nakon deset dana, u ritualu joj se pridružuje majka, a još deset dana kasnije i bake, sestre i ostala ženska rodbina. Takođe, plakanje treba da bude ritmično, nalik pesmi, uz izgovaranje, tačnije jecanje teksta o sreći i zadovoljstvu koji je očekuje u braku.

Zabranjeno osmehivanje

Ako želite da nekome pokvarite svadbu u Kongu, dovoljno je samo da unajmite klovna ili komičara! Naime, stanovnici ove afričke države smatraju da je venčanje sveti čin, što znači da ga treba shvatiti krajnje ozbiljno. Koliko su sami ozbiljni u tome, govori i činjenica da mladencima nije dozvoljeno ni da se osmehuju, a kamoli smeju tokom čitave ceremonije venčanja.

Tužna mlada, venčanje, devojka plače Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ugojite mladu

U većem delu sveta, mlade se bacaju na rigorizne dijete ne bi li izgledale što vitkije pred svadbu. U Mauritaniji to nije običaj, tamo se smatra da što je mlada "veća" - to je bolja prilika. Ovaj običaj potiče od davnina, kada se gojaznost povezivala sa blagostanjem. Tom logikom, i mladoženja se smatra imućnim jer ima dovoljno sredstava da isprati njen apetit. Devojčice u dobi od 5 do 15 godine počinju s treningom prejedanja, kako bi bile što "zanosnije" neveste.

(M.G/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA