≫ 

Ako WC dasku pre upotrebe obložite toalet papirom, pravite strašnu grešku - evo i zašto

Navika za koju verujemo da nam čuva zdravlje, zapravo ga narušava

  • 8

Iako se mnogi od nas verovatno trude da ga izbegnu odlazak u javne toalete, ponekad je to jednostavno neophodno.  Nužda ne bira ni vreme ni mesto.

Ako ste mislili da ste se zaštitili od bakterija i mikroba tako što prilikom odlaska u javni toalet, WC dasku obmotate toalet papirom, grdno se varate. Na ovaj način rizikujete da se još više izložite zarazama!

Pretpostavka da ste na ovaj način stvorili barijere između kože i velike količine bakterija koje su nataložene na WC daski i tako sačuvali zdravlje, zapravo je sasvim pogrešna.

WC Solja, WC, Toaler, Kupatilo Foto: PIxabay.com

Činjenica je da se na ovaj način više izlažete mikrobima. Toaletne daske su posebno dizajnirane da spreče taloženje mikroorganizama, a imaju glatku površinu kako bi se oni što teže "zakačili" na njih.

Međutim, istraživanje Univerziteta u Arizoni otkrilo je da su u proseku WC daske u javnim toaltima zapravo čistija od kuhinjskih sudopera većine ljudi, kao i daski za sečenje i sunđera za pranje.

Ako je tako, zašto onda toalet papir odmaže?

Rolne toalet papira obično imaju reljefastu strukturu i dizajnirani su da upiju, što ih čini savršenom podlogom za "kačenje" bakterija.

toalet papir, toalet, papir, rolna, rolna toalet papira, wc papir, wc, držač za wc papir, karton, tuba Foto: Pixabay.com

Osim toga, papir se obično nalazi u blizini WC šolje, a kada povučete vodu, milioni bakterija se lansiraju u vazduh, pa tako i na toalet papir.

Preporuka je da bolje nosite papirnate maramice sa sobom i obrišete se nakon nužde, nego da koristite papir koji je već sam po sebi leglo mikroorganizama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. septembar 2019 | 13:25

    Zato je cucavac zakon

  • Jelena

    27. septembar 2019 | 22:28

    Može se nužda vršiti i tako što polu stojite, odnosno podignete dasku i onda vršite nuždu bez da vam zadnjica dodiruje šolju, nešto kao visoko čučanje.

  • cica

    28. septembar 2019 | 00:34

    ovo prosto nije tacno...naime,kada god ne koristim papir na wc daski a moram da sednem,dobijem infekciju...i to na wc daski na poslu koju koriste ne mnogo osoba i koja se navodno cisti svaki dan...ali kada se setim pa stavim papir,ne bude problema...voda se pusta posle nuzde,tako da nema prodora bakterija kada smo se udaljili od daske na kojoj fakticki nismo ni sedeli...sr od teksta ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA