Ovo su najgore infekcije koje možete da zapatite od znojave garderobe za fitnes

Moderna sportska odeća najčešće je napravljena od materijala koji moraju da se peru na niskim temperaturama, ali tu postoji problem

  • 0

Koja je najgora bolest koju možete da "zakačite" od znojave garderobe za fitnes? Za početak, možete da navučete virusnu infekciju, grip, ešerihiju koli...

Koliko onda često treba da peremo odeću za teretanu?

Istina je da odgovor na ovo pitanje zavisi od nekoliko faktora. Ukoliko spadate u osobe koje se gotovo uopšte ili ne znoje preterano, vašu opremu za fitnes možete nositi čak nekoliko puta pre nego je ubacite u veš mašinu. Ali, ako su vaši treninzi izuzetno intenzivni, što znači da se dobro oznojite prilikom vežbanja, onda biste morali da je prete svaki put.

Belfis 2019, sajam fitnesa

Foto: Promo/Belfis 2019

Moderna sportska odeća najčešće je napravljena od materijala koji moraju da se peru na niskim temperaturama, ali tu postoji problem. Prohladna voda neće ukloniti bakterije koje su su ugnezdile u znojavoj odeći. Ako perete na temperaturi koja je niža od 40°C, mudro bi bilo da dodate i antibakterijsko sredstvo za čišćenje rublja, a koje na primer sadrže gotovo sve tečnosti za pranje sudova. Dakle, izbor je ili da podignete temperaturu pranja ili da dodate ovu vrstu sredstava.

Takođe, uopšte nije važno da li vežbate u zatvorenoj prostoriji ili ste ljubitelj fitnesa na otvorenom - odeća će se svakakao zaprljati. Razlika je što u teretanama, koristeći sprave za vežbanje ili prostirke koje i drugi koriste, možete  da "pokupite" bakterije i bacile od drugih ljudi. Ako vežbate napolju, pokupićete blato, bakterije i nečistoću  iz prirodnog okruženja.

Znoj, pamuk

Foto: Telegraf, Shutterstock

Još jedan savet zlata vredan: umesto da stvari ostavite da prenoće u torbi, bolje je da je odmah stavite na pranje ili makar na žicu za sušenje. U protivnom, rizikujete da se bakterije razmnože, a samim tim će ih biti teže i ukloniti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA