6 stvari koje treba da promenite ove jeseni

Stigla je jesen i raspremamo letnje stvari, vadimo zimske

  • 0
Idealni dom, ugaona garnitura Foto: Promo/Idealni Dom

Uređujemo svoj životni i radni prostor za hladne dane, ali i da bismo se lepše osećali u svojoj kući, kancelariji i dvorištu.

Predlažemo vam šest stvari koje treba da promenite i učinite svoj prostor prijatnijim.

1) Parket

Nov i blistav parket je jedan od najlepših prizora u domu, čak i kada nema nameštaja, on svojom lepotom i sjajem svaki enterijer podiže na viši nivo dajući mu toplinu i eleganciju.

Lepo izgleda, lako se održava, a njegova dugovečnost je jedan od njegovih najjačih aduta. Dobro se slaže sa zidovima svih boja, nameštajem različitih oblika i dimenzija, fantastično se uklapa u sve stilove.

Parket se pravi od najrazličitijih vrsta drveta, na više načina se obrađuje, pa ima i različite nijanse.

Idealni dom parket Foto: Promo/Idealni Dom

Svetliji tonovi parketa čine da manje prostorije deluju veće i osunčanije. Tamniji vizuelno smanjuje prostoriju i pruža mogućnosti za stvaranje zanimljivih kontrasta i kombinacija.

Nije važno da li je hrastov, bukov ili jasenov, da li je složen kao riblja kost, lastin rep, mozaik ili brodski pod, parket je uvek u trendu.

2) Ugaona garnitura

Ukoliko su vam dosadile glomazne fotelje i kauči koji zauzimaju dosta prostora u vašoj dnevnoj sobi, za vas je savršena ugaona garnitura.

Izrađuju se po meri, pa mogu imati različite oblike i dimenzije, pa gledajte da je efikasno uklopite u svoju dnevnu sobu.

Pošto je izbor boja i dezena je ogroman, postoji dosta opcija za kombinovanje sa vašim enterijerom.

Ukoliko vam je dom minimalistički uređen, odaberite garnituru jarke boje ili zanimljivog dezena jer će efektno izgledati, a ako već imate dosta boja i ukrasa, odlučite se za neutralnije tonove.

Ugaone garniture štede prostor, atraktivno izgledaju, udobne su za sedenje i zgodne za dremanje. Razvlače se i za spavanje, a fioke su im zgodne za odlaganje stvari.

3) Kancelarijske stolice

Kancelarijske stolice su neophodan deo svake kancelarije, ali su zbog svoje udobnosti odličan izbor i ako kod kuće provodite dosta vremena za računarom.

Kada kupujete stolicu, najbolje je da je prvo isprobate različte modele, vaše telo je unikatno, ne odgovara svima ista stolica.

Kancelarijska stolica treba daje udobna i stabilna, da odgovara Vašoj građi, visini, starosti i polu.

Idealni dom, kancelarijska stolica Foto: Promo/Idealni Dom

Poželjno je da može da joj se podesi visina, dubina, nagib sedišta i naslona. Treba da ima jastuče za lumbalni deo leđa i rukonaslone jer oni obezbeđuju podršku rukama i leđima i sprečavaju deformitete.

Kancelarijska stolica treba da vam omogući prijatan položaj u kome nećete zamarati oči, a telo će vam biti zahvalno za sedenje u udobnom i zdravom položaju.

4) Rasveta

Rasveta je ključna za svaki radni i životni prostor jer pažljivo odabrano osvetljenje može uticati na radnu efikasnost, ali i na opuštanje.

Kada osvetljavate prostor za rad, treba da težite tome da vam rasveta omogućava maksimalnu produktivnost. Za to svrhu odaberite osvetljenje sa hladnijim belim svetlom, koje oponaša dnevno, i povećaće vam  se proizvodnja seratonina koji će vas držati budnim i fokusiranim. Postavite rasvetu na mesto sa koga neće stvarati neželjeni odsjaj na monitoru vašeg računara.

Idealni dom, stona lampa Foto: Promo/Idealni Dom

Ukoliko imate radni prostor u okviru neke prostorije sa drugom namenom, kupite stonu lampu koja ćete korisiti dok radite ili učite.

Za opuštanje koristite svetlo tople, žućkaste nijanse jer umiruje i podstiče lučenje melatonina koji vam je potreban za prijatan san.

5) Ograde

Ako ste vlasnik kuće, znate koliko je važno da se osećate sigurno i bezbedno u svom dvorištu i domu. Ograde obezbeđuju i sigurnost vaših ljubimaca i dece jer ih sprečavaju da istrče na ulicu.

Postoje različite ograde, možete odabrati niže ili visoke, a sve u zavisnosti od toga koliko privatnosti vam treba i koliko želite vidite van svog dvorišta. One su najbolji način za odvajanje placeva od komšijskih dvorišta, kao i za sprečavanje upada neželjnih gostiju.

Idealni dom, ograda Foto: Promo/Idealni Dom

Ograde sa gušće postavljenim letvicama pružaju osećaj privatnosti i štite od buke, pružajući vam neophodan mir i privatnost koju zaslužujete. Kroz ređe raspoređene letvice bolje struji vazduh, ali manje štite od radoznalih pogleda.

Pored zaštitne uloge, ograde imaju i estetsku funkciju. One će upotpuniti svako dvorište i dati mu zaokružen izgled.

6) Fasada

Jesen je pravo vreme za pripremu za zimu, pa ako ste ovog leta poboljšali izolaciju kuće ili iste izgradili novu, krajnje je vreme da se odlučite i za fasadu. Dekorativna fasadna cigla je idealno rešenje.

Pravi se od prirodnih materijala, lako se postavlja, a postojana je i dugotrajna. Ima lep i prirodan izgled koji će vašem domu dati toplinu, istovremeno ga štiteći od spoljašnjih uticaja.

Fasadna cigla ne menja boju pod uticajem sunca, ne skuplja se i ne širi pri promeni temperature. Ne zahteva nikakvo održavanje.

Zimi štiti od hladnoće, a leti održava prijatnu temperaturu, štedeći vam novac. Ne škodi zdravlju i životnoj sredini. Postavite je jednom i mirni ste godinama.

Idealni dom, fasada Foto: Promo/Idealni Dom

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA