≫ 

Ispirate li posuđe pre stavljanja u mašinu? Možda vam to i nije najbolje rešenje, a evo i zašto

Razmislite o količini vode koju potrošite prethodnim ispiranjem

  • 5

Danas brojna domaćinstva imaju mašinu za pranje sudova. Oni koji je koriste kažu da je veliki spas jer štedi vreme i trud. Ali, šta ako slaganje prljavog posuđa u nju može da traje još kraće nego dosad? Verovali ili ne, u tome i jeste poenta.

Ako pre stavljanja u mašinu ispirate lonce i tanjire, gubite vreme i dobijate kontraefekat. Tablete za mašinu za pranje sudova sadrže enzime koji se hvataju za čestice hrane, pa se tu i razgrađuju i uništavaju prljavštinu. Ako pre stavljanja u mašinu isperete posuđe, enzimi nemaju za šta da se uhvate i jednostavno propadnu.

Uklonite samo velike i krute komade

Razmislite o vodi koju potrošite prethodnim ispiranjem. Možete za godinu dana da uštedite najmanje 22.700 litara vode. Naravno da je potrebno s posuđa odstraniti velike količine hrane pre stavljanja u mašinu, dok sve one mrlje koje ispirate može i treba da reši tableta, piše "The Spruce".

Takođe, ne ostavljajte posuđe da dugo stoji u mašini pre nego što pokrenete program pranja. Ako mašina nije puna, možete da pokrenete program ispiranja, koji će vam, takođe, uštedeti vreme i novac.

(Telegraf.rs/Net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fenix

    24. novembar 2019 | 11:02

    Moj otac je pre tridesetak godina doneo iz inostranstva mašinu za pranje suđa, i u nju su se stavljali 'prljavi' sudovi, a ne predhodno oprani. Imala je svoj prašak koji nisu bile tablete. Naravno, više ta mašina nije u funkciji, ali mi ovo danas nije jasno, propereš malo sudove pa staviš u mašinu... ako krenem ručno, onda ću ih i oprati.

  • Ja

    24. novembar 2019 | 12:46

    Ako vec koristim masinu ona pere!

  • majalena

    24. novembar 2019 | 18:32

    Najgore sto ih ja i operem prije stavljanja u masinu.Nisam normalna, al sta cu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA