≫ 

Otkrivamo tajnu koju krije biljka Božićna zvezda i zašto je baš u ovo vreme tražena širom sveta

Postoje određene biljke koje igraju važne i često tajanstvene uloge u prazničnim tradicijama i slavljima širom sveta, a jedna od njih je i Božićna zvezda. Njena priča je neobična i jedinstvena.

  • 6

Od Egipćana koji su ukrašavali drveće tokom zimske kratkodnevice, do Pagana i Druida koji su koristili imele u svojim zimskim običajima, priče o biljkama koje se koriste u ritualima širom sveta i kroz istoriju prepune su mitova koji se prenosi generacijama.

Priča o Božićnoj zvezdi je jedinstvena i neobična. Iako je jedna od najtraženijih biljaka baš za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, njena priča je do sada uglavnom bila nepoznata.

Priča se proteže stotinama godina unazad, a kreće iz Meksika u 14. veku.

Božićna zvezda ima dugu istoriju medicinske upotrebe. Njen mlečno beli sok može da se upotrebi da se smanje simptomi groznice. Takođe, biljka je bila jako cenjena kod Asteka jer su je smatrali za simbol čistoće. Od nje su pravili crvenu i ljubičastu boju za tekstil i odeću. Kako navodi Ambius, postoji legenda da je Montezuma, poslednji car Asteka, toliko bio očaran biljkom da je organizovao čitave povorke koje su nosile ovo cveće, kako bi bilo preneto u glavni grad, pošto nije moglo da raste na velikoj nadmorskoj visini.

Međutim, tek u 17. veku Božićna zvezda, danas etablirana ukrasna biljka u meksičkoj tradiciji, započela je svoj put u božićnu tradiciju.

Božićna zvezda, cveće Printskrin: Youtube/RTV Mag

Ovaj deo putovanja započeo je u malom gradu Taksko de Alarkon u Meksiku, gde su franjevački monasi počeli da koriste zelene, žbunaste biljke u svojim božićnim povorkama. Slučajno je, otprilike u ovo doba, započela i meksička legenda o Pepiti i „Cveću svete noći“, zauvek vezajući zelene i crvene biljke za božićni folklor.

Priča o Pepiti i Božićnoj zvezdi

Kako legenda kaže, devojka po imenu Pepita došla  je u selo kako bi prisustvovala ceremoniji rođenja Isusa. Pepita je bila siromašna i nije imala dovoljno novca da kupi poklon koji bi prinela Hristu kao dar, pa je skupila gomilu korova koje je našla pored puta i napravila buket.

Pepita je bila jako uznemirena što nema šta da ponudi Isusu, ali jedan od njenih rođaka podsetio je devojku da će čak i najsiromašniji poklon koji je dat sa iskrenom ljubavlju u srcu biti prihvaćen u Njegovim očima. Nakon ulaska u kapelu, samo što je devojka stavila svoj buket u jasle u kojima je rođen Isus Hristos, zeleni listovi korova su se pretvorili u sjajne crvene latice biljke koja je svima bila poznata. Od tog dana, jarko crveni cvetovi bili su poznati pod nazivom „Flores de Noche Buena“ ili „Cveće svete noći“.

Mnogi ljudi povezuju Božićnu zvezdu sa Betlehemskom zvezdom, tvrdeći da ona simbolizuje zvezdu repaticu koja je u svetoj noći pokazala put trojici kraljeva do novorođenog Isusa.

Zašto je Božićna zvezda toliko interesantna ljudima? Sve legende i priče inspirisala je jedinstvena sposobnost Božićne zvezde. Naime, baš negde oko Božića, ova biljka sa tamnozelenim lišćem počinje da cveta i tada joj se svi gornji listovi iznenada oboje u vatreno crvenu boju koja stvara neverovatan kontrast sa ostalim tamnozelenim lišćem. Ovaj kontrast naprosto oduzima dah i daruje snažan osećaj ushićenja, koje možete da osetite samo kada se pred vašim očima odvija pravo čudo prirode.

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    27. decembar 2019 | 15:10

    Gajim cvijece ljubav naslijedjena od moje majke kamelija koja u januar feb cvijeta mi je omiljena u sred zime najljepsi cvijet..sad je jedna na cijelom grmu procvijetala prije od svih toliko joj se zurilo nevjerovatno

  • Marijana

    27. decembar 2019 | 18:18

    Hvala vam za ovako lep tekst,neiscrpnu temu kada je cvece u pitanju.Doduse mogli bi ste da uvede jednu rubriku ovde o tome. Obozavam cvece,gajim orhideje,africke ljubicicice I angloneme.Najlepsa ,najiskrenija prijateljstva sam stekla bas zahvaljujuci cvecu.Drzim se one kineske poslovice koja kaze , da ako zelis biti srecan ceo zivot gaji cvece.

  • Marko cg primorje

    27. decembar 2019 | 22:19

    Ruzo moja dal me cekas il svoj miris drugom dajes..cuvaj ljubav trnom svojim i latice svoje jarke..ne daj im se i ne kloni ..zuri onaj sto te voli..ne sveni mi do dolaska nek ti sunce snagu daje a jutarnja rosa svijeza pomiluje tvoje late..ja dolazim iz daleka miris tvoj mi uzdah krade..cuvaj mi se i ne daj da drugi te ukrade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA