Stvari više nisu kvalitetne kao nekada, ako hoćete da vam duže traju, veš treba da perete ovako

Istraživanje je utvrdilo koji je najbolji način za pranje veša, koja je temperatura najpoželjnija, a koje vreme je idealno. Razlozi za to su višestruki

  • 0

Naučnici su sproveli prvo istraživanje na temu ciklusa pranja kako bi utvrdili koji program mašine za veš najmanje oštećuje odeću. Akademici sa Univerziteta u Lidsu došli su do zaključka šta najviše utiče na to da odeća izbledi i popuca, piše Science Daily.

Prilikom svakog pranja veša, iz komada odeće izađu stotine mikrovlakana – sićušnih delova tkanine koji se izbacuju iz mašine sa vodom. Ovo istraživanje se bavilo ispitivanjem uticaja ciklusa pranja veš mašine i njihovog uticaja na odeću. Na kraju su došli do zaključka da i ciklus pranja i temperatura vode mogu znatno da skrate rok trajanja odeće, isperu njenu boju i da utiču na broj mikrovlakana koja se otkidaju sa nje.

- Kraće pranje sa manjom temperaturom duže čuva odeću od skidanja boje i cepanja – kaže Lusi Koton, vodeći istraživač u ovoj studiji.

Naučnici su tokom ovog istraživanja prali nekoliko različitih komada odeće, a nakon toga ispitivali kako je koji program pranja uticao na njih.

Pranje veša, brushalter, Donji veš, Donje rublje, Pranje rublja, Veš mašina, Sušilica, Mašina za sušenje veša, Mašina za pranje veša, Peškiri,

Foto-ilustracija: Profimedia

Zaključci do kojih se došlo:

1) Majice su duže održavale svoju boju ako su prane na hladnijoj temperaturi u ciklusu koji kraće traje.

2) Brži programi i pranja sa nižom temperaturom vode smanjili su prelazak boje sa jednog komada na drugi.

3) Znatno manje mikrovlakana oslobađalo se iz odeće ako je ona prana u programu koji kraće traje, sa nižom temeperaturom vode.

Prema zvaničnom izveštaju, pranje na nižim temperaturama u bržem programu, smanjilo je oslobađanje mikrovlakana za 52 odsto, a izbleđivanje boje za 74 odsto.

- Naša otkrića mogu da pomognu u smanjivanju količine nevidljivih komada plastike u okruženju. Sintetička mikrovlakna oslobađaju se prilikom svakog pranja i više od trećine njih dospe do okeana. Ali mikrovlakna iz pamuka i drugih prirodnih izvora takođe su u velikom broju otkrivena u moru, pa smo zabrinuti i za njihov uticaj na životnu sredinu. Naše istraživanje pokazuje da ljudi mogu znatno smanjiti broj mikrovlakana u okruženju, bar kada je u pitanju način pranja odeće - kaže doktor Ričard Blekburn, koautor studije.

Osim toga, pranje odeće na temperaturi od 20 stepeni Celzijusa umesto na temeperaturi od 40 stepeni Celzijusa štedi u proseku 66 odsto elektirčne energije po pranju, čime se doprinosi i manjoj upotrebi fosilnih goriva i manjoj količini ugljen-dioksida u atmosferi.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA