Ove stvari nikada ne treba da čistite sirćetom jer možete napraviti više štete nego koristi

Sirće je odlično prirodno sredstvo za čišćenje u većini slučajeva, ali postoje i materijali koje može da uništi ili ošteti

  • 0
čišćenje

Pixabay.com

Kada se priča o prirodnim sredstvima za čišćenje, sirće je često glavna zvezda. Međutim, iako je njegova upotreba svestrana, postoje materijali na koje kiselina iz sirćeta deluje invazivno i može vremenom da ih ošteti.

Kuhinjske ploče od granita i mermera

 

Upotreba sirćeta u čišćenju granitnih i mermernih ploča može da uništi njihovu glatku i sjajnu površinu.

- Umesto toga, sigurnije rešenje je da napravite mešavinu koja se sastoji od nekoliko kapi sredstva za sudove, nekoliko kapi alkohola i šolje vode - kaže Lili Kameron, stručnjak za čišćenje u firmi „Fantastic Service“.

Pločice od prirodnog kamena

 

Ako bilo gde u kući imate pločice od prirodnog kamena, izbegavajte da ih čistite sirćetom. Kiselina iz sirćeta nagriza i uništava sjaj kamena. To se naravno neće videti odmah, a kada budete primetili, da biste im vratili stari sjaj moraće ponovo da se poliraju, što nije mala investicija, navodi Readers Digest.

Mrlje od prosutog jajeta

 

Ukoliko se desi da vam ispadne jaje tokom kuvanja i ulepi pod ili neku drugu površinu, nikako nemojte da je brišete sa krpom koja je natopljena sirćetom ili rastvorom koji sadrži sirće. Zbog njega će proteinski enzimi iz jajeta da se stegnu i dobićete za rezultat mrlje koje ćete još teže ukloniti.

Voskirani nameštaj

 

Ukoliko se sirće upotrebljava na voskiranom drvenom nameštaju, ono može vremenom da rastvori vosak. Zato je najsigurnije da koristite sredstva koja su posebno namanjena za čišćenje i održavanje ovakvog tipa nameštaja.

jabukovo sirce

Foto: Pixabay.com

Pranje odeća zajedno sa izbeljivačem

 

Sirće je odlično sredstvo za pranje odeće koje može da izvuče i miris buđi iz nje, ali nikako ne treba da se kombinuje sa izbeljivačem.

Ukoliko pomešate sirće i izbeljivač za odeću, stvoriće se otrovan plin koji nije dobar po zdravlje, a još je gori za odeću.

Parketi i druge vrste drvenih podova

 

Kod drvenih podova sve zavisi od završne obrade podloge. Kod nekih podova stalno brisanje takvih površina sirćetom vremenom može da ošteti završni premaz, kao što je lak. Iako je najbolje da se koriste sredstva za čišćenje koja su posebno napravljena za ovu vrstu podova, ukoliko u vodu za čišćenje sipate samo mrvicu sirćeta, trebalo bi sve da bude u redu. Međutim, ako ne želite da preuzimate nikakav rizik i želite da budete sto posto sigurni, rešenje je mešavina tečnog deterdženta i vode.

Mašina za sudove

 

Sirće u mašini za pranje sudove može da učini da posuđe bude blistavo čisto, ali kiselina iz sirćeta može da ošteti gumene i neke druge delove na mašini.  To zavisi samo od načina na koji koristite sirće. Generalno, voda koja se koristi tokom ciklusa pranja će razblažiti sirće do te mere da neće prouzrokovati štetu, ali ako samo sirće ostavljate da duže stoji u mašini, ono može da nanese štete.

Nakit sa biserima

 

Biseri se sastoje od sedefa, koji najviše sadrži kalcijum karbonata, a koji je sličan kredi. Ako je često izložen dejstvu kiseline iz sirćeta, kalcijum karbonat u biseru će početi da se rastapa. Da biste izbegli oštećenje svojih bisera, najbolje je da ih čistite mekom krpom koja je prethodno umočena u rastvor mlake vode i blagog sapuna za sudove.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA