≫ 

Ove namirnice traju mnogo duže od roka trajanja koji piše na njima

Iako su prodavci u obavezi da iz prodaje uklone proizvode kojima je istekao rok, kupci bezbedno neke od njih mogu da koriste i po nekoliko meseci posle datuma koji stoji na pakovanju

  • 0
povrće, meso, hrana, namirnice Pixabay.com

Mnogi ne znaju da datum koji piše na nekim proizvodima zapravo nije njihov krajnji rok trajanja. Ovi datumi su kod nekih proizvoda samo smernica, ali nisu obavezno striktni i ne treba se svih slepo pridržavati, naročito kada su u pitanju određene namirnice, piše Insider.

Naime, ovi datumi više upućuju na kvalitet hrane nego na njenu bezbednost. Prodavci treba da paze na njih i da prodaju hranu do određenog roka u kom one imaju najbolji kvalitet, ali kod sledećih proizvoda slobodno možete da zanemarite brojeve koji pišu na pakovanju.

makarone, pasta, testenina Foto: Pixabay.com

1) Suve testenine

Suve testenine mogu da očuvaju svoj kvalitet jednu do dve godine duže nego što piše na njihovoj kesi. Ali nemojte to da primenjujete na ostale testenine – zamrznute mogu da traju tek četiri do pet dana duže nego što piše. Bilo da je zamrznuta ili suva, testenina u frižideru može da održi kvalitet sedam dana, dok u zamrzivaču možete da je držite šest do osam meseci.

2) Jaja

Bez obrzira na to šta piše na pakovanju, jaja možete da koriste tri do pet nedelja duže od napisanog datuma. Ipak, što je jaje svežije, to je ukusnije, pa je bolje da ga što pre iskoristite. Tvrdo kuvana jaja mogu da stoje i do nedelju dana u frižideru.

3) Meso

Sve vrste mesa mogu da traju mnogo duže ako ih zamrznete. Zamrznuto mleveno meso može da očuva kvalitet i posle tri do četiri meseca, dok piletina i ćuretina mogu da stoje u zamrzivaču i do godinu dana. Što se tiče ribe, ona održava kvalitet šest do devet meseci ukoliko je zamrznuta. Konzervirana tunjevina može da traje i dve do pet godina više od naznačenog roka trajanja, ali samo ako je neotvorena.

sir, sirevi, beli kravlji sir, kuhinja Foto.ilustracija: Pixabay

4) Sir

Svi sirevi generalno traju duže od istaknutog roka trajanja. Čak i ako se pojavi buđ na jednom mestu, taj komad može da se odseče, dok je ostatak siguran za jelo ukoliko nema neprijatan miris. Ako nema neprijatnog mirisa, to jest ako sir miriše isto kao i kad ste ga kupili, sasvim je bezbedan za jelo.

5) Mleko

Mleko može da održi kvalitet i do pet dana duže od roka trajanja odštampanog na pakovanju. To zavisi od količine masti u njemu. Niskomasna mleka mogu da nadmaše rok trajanja i sedam do 10 dana, dok ona masnija uspevaju u tome pet do sedam dana. Pokvareno mleko ćete prepoznati po tome što se zgrudvalo i ima kiselkast miris.

6) Konzervirana hrana

Većina konzervirane hrane, ukoliko je konzerva neotvorena, može da traje znatno duže od istaknutog roka trajanja. Sa izuzetkom paradajza i ananasa, koji sadrže visoke količine kiselina, konzervirano povrće i neke konzervirane supe mogu se bezbedno jesti i godinu-dve dana posle isteka roka trajanja. Konzervirano meso traje i duže – od tri do pet godina.

Zamrznuto voće Foto: Profimedia/SoFood

7) Zamrznuto voće i povrće

Neotvoreno zamrznuto voće i povrće može da se koristi i osam do 10 meseci posle isteka roka trajanja.

8) Jogurt

Neotvoreni jogurt, odložen u frižider, može da bude dobar za piće i dve do tri nedelje posle odštampanog roka trajanja. Ukoliko ga zamrznete, on može da se upotrebi i posle dva meseca.

9) Hleb

Sečeni hleb može da održi svoj kvalitet tri do četiri dana posle roka trajanja ako se drži u frižideru. Ako nigde nije buđav, dobar je za jelo, ali ako je samo jedan komad pokvaren, bacite ceo hleb.

kečap Foto: Pixabay

10) Kečap i senf

Neotvorena pakovanja kečapa su dobra za korišćenje do šest meseci po isteku roka trajanja, dok senf, čak i ako je otvoren, ukoliko se drži u frižideru, može da traje i godinu dana duže nego što piše na pakovanju.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA