≫ 

Niko ne voli kada su ućebani: Kako da vam džemper što duže izgleda kao nov?

Niko ne voli da nosi ućeban džemper koji izgleda staro i istrošeno

  • 0
devojka Foto: Pixabay.com

Svi volimo da nosimo tople i mekane džempere, a problem nastaje kada počnu da se stvaraju ućebane kuglice. Međutim, ako napravimo ispravan izbor prilikom kupovine džempera i primenimo adekvatno održavanje i negu, možemo da produžimo njihov vek trajanja.

Prilikom kupovine džempera prvo na šta je potrebno da obratite pažnju jeste njegov sastav.

Uvek odaberite džemper koji ima gusto tkanje. Što je ređe tkanje, to će pre da se ućeba. Pogledajte džemper i malo ga protrljajte. Ako su dlačice vidljive dok je još u prodavnici, možete da pretpostavite šta će se desiti kada ga budete nosili.

Pogledaje etiketu na kojoj piše sastav materijala i izbegavajte džempere koji su napravljeni od različitih vlakana. Džemperi koji su napravljeni od kombinacije prirodnih i sintetičkih vlakana su najviše skloni pravljenju ućebanih kuglica, a obavezno preskočite one koji su napravljeni od mešavine tri ili više različitih vlakana.

devojka crveni karmin džemper foto: pixabay.com

Prilikom nošenja džempera, vodite računa da ne nosite ranac ili torbu direktno na džemperu jer trenje izaziva kidanje vlakana, što dovodi do pojave ućebanih kuglica na tim mestima.

Kada je reč o održavanju, ako nećete da vam se džemper ućeba i deformiše, trebalo bi da ga perete ručno, u mlakoj vodi, koristeći blagi prašak za veš.  Pre pranja okrenite ga na unutrašnju stranu, a zatim ga potopite na 20 minuta.

Tokom pranja nemojte džemper previše da gnječite i trljate jer to dovodi do pravljenje kuglica, a može da dovede i do promene oblika. Isperite ga sa hladnom vodom, a zatim uvijte u peškir koji će upiti veći deo vode (nemojte da uvrćete, samo ga urolajte).  Zatim ga ispravite u izvorni oblik i nemojte da ga kačite na žicu jer će tako da se rastegli. Najbolje je da ga položite ravno, između dva suva peškira i tako do kraja ocediti. Mrežica za sušenje veša je idealna za sušenje džempera, a ako je nemate poslužiće i gusta žica za sušenje.

Devojka, džemper, džemperi Foto: pixabay.com

Jedino džempere od akrila i veštačkih vlakana možete da perete u veš mašini. Najbolje je da ih stavite u mrežice za pranje osetljivog veša, da koristite blagi prašak za veš, podesite pranje na najnižu temperaturu i isključite centrifugu.

Gotovo niko nije uspeo da odoli čupanju ućebanih kuglica sa džempera. Međutim, njihovo kidanje pravi više štete nego koristi jer se vlakna izvlače još više.

Ućebane kuglice je najbolje da uklonite makazicama ili posebnim ručnim uređajima na baterije. Ovi uređaji imaju nožiće koji vrlo efikasno seku kuglice, a tako su konstruisani da ne mogu da oštete džemper. Oni nisu skupi i veoma su korisni jer vam neće trebati puno vremena da uklonite mnoštvo kuglica čak i sa starijih džempera.

Što se tiče čuvanja, džempere treba držati na hladnom i prozračnom mestu, a obavezno u ormar stavite lavandu ili neko drugo sredstvo protiv moljaca.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA